Подготвя ли се падане на валутният борд и инфлация?

От два дни започва да ми прави впечатление странна тенденция в статиите на новинарските ежедневници. Започвам да си задавам въпроси:
Пада ли валутният борд?
Грози ли ни зловеща инфлация и обезценяване на лева?
Това план ли е или е плод на некадърността на политиците ни?
Примерно статия от днес (12.09.2013):
Кризата променила възгледите на Орешарски за икономиката

Моето виждане отпреди кризата беше, че стабилната фискална политика е най-важна в дългосрочен хоризонт, но сега смених мисленето си, за мен по-важно е преструктурирането и структурните мерки, каза той.

Пламен Орешарски – на дискусията “Бъдеще за Европа” в Китай

Какво, по дяволите, значи това? Какво означава преструктуриране и структурни мерки? Защо те са по-важни от фискалната стабилност на държавата? Лично за мен това е една завоалирана алабалистика, която има за цел да ни подготви за едно предстоящо решение – падането на валутният борд! Да не говорим, че кризата започна 2008-ма година, а Орешарски чак сега я е забелязал, та и си сменил мнениято :). Изглежда като да се надува някакъв сапунен мехур от празнодумие, но какво се крие?

Естествено тенденциите в думите на Орешарски не остават незабелязани от много хитрия ни народ и вследствие водят до:
Лошите кредити на българите набъбнали с 43 млн. лв. за месец

Много от нас помнят голямата инфлация, когато за една нощ лева се обезценяваше с 300%. Тогава някои хора направиха много пари – кредитните милионери. Схемата беше добре подготвена и контролирана, така че да засегне само хората, които нямат допирателни със властта. Спестяванията се стопиха буквално за един миг.
Става ли същото и сега? Започвам да придобивам чувството, че това правителство дойде на власт с една-едничка цел и задача – да направи няколкото хора, които контролират държавата, още по-богати! Въобще не им пука за обикновения трудещ се човек, за това че едвам оцелява, че няма работа, че тока и парното са безбожно скъпи. Популизъм се лее ежедневно с измислени намаления на електро-енергията. Но не за това ми се ще да пиша в момента.

Друг важен белег за нещо лошо, което се случва е дефлацията. Новина също от днес:
Август е шестият пореден месец с дефлация

От началото на годината (август 2013 спрямо декември 2012) също е отчетена дефлация от 2.2%. Годишната инфлация (август 2013 спрямо август 2012 г.) е минус 0.7%. Средногодишната инфлация за периода септември 2012 – август 2013 г. спрямо периода септември 2011 – август 2012 г. е 2.9%.

Всеки, който е учил поне един семестър икономика знае, че дефлацията често е много по-опасна от инфлацията. При дефлация в най-общи линии се получават ниски приходи в бюджета, ниски печалби на фирмите, намаляне на работните места. Понякога дефлацията предхожда силна инфлация.
Съвсем скоро ще разберем какво са ни приготвили премиера Орешарски и задкулисното му обкръжение. Какво точно е искал да преструктурира и какво значат структурни мерки. Искрено се надявам да не съм прав, че се задават тежки времена за левчето. Моята прогноза е, че до април-май ще се случи нещо брутално ненормално с икономиката на България. Така, че ще е добре да сме предпазливи, а който има някой скътан лев е добре превантивно да го обърне в евро или друга стабилна валута.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*