Стар компресор от хладилник за сгъстяване на въздух

Ако ви се намира под ръка стар компресор от хладилник, може да си направите система за сгъстяване на въздух до 8-10 атмосфери. За целта е необходим и ресивер или балона за сгъстения въздух. Подобно съоръжение ще работи вероятно временно, но би свършило работа за по-малки нужди, като боядисване на няколко стени или почистване със сгъстен въздух и изобщо там където е необходима струя въздух.
Хладилните компресори за да стартират изискват изравняване на налягането от двете страни – нагнетателна и смукателна. Не могат да се използват директно за сгъстен въздух, иска се да има ресивер за съхранение на нагнетения въздух. За това в подобна схема трябва да се предвиди изравняващ вентил. Това означава и, че трябва да имаме еднопосочен клапан (вентил), поставен между компресора и балона със сгъстен въздух, който да не позволява връщане на налягането към компресора, докато не работи.
Ето простичка схема на подобна система:
Схема на система с хладилен компресор за сгъстяване на въздух
Трябва да се има в предвид, че хладилните компресори за домашни хладилници и фризери не разполага със сегменти, така че маслото от компресора да се издуха за нула време. За това може да се помисли за маслен филтър преди тетката (трипътника). Би било добре да има начин маслото да се връща в компресора, но ако компресора работи по няколко минути (примерно 3-4 мин.), колкото да компенсира пад на налягането в балона, няма да е особено фатално, ако работи и с по-малко масло.


Ако балона трябва да поддържа по-високо налягане (над 10 атмосфери) може да се сложи буфер, който да намали първоначалния напън на компресора. Подобен буфер може да е и по-широка тръба след нагнетателния щуцер.
Може да се използва следящ вентил, който да включва компресора всеки път когато налягането падне на 4 атмосфери. Ползвам подобна система, без балон, за тестване за утечки на тръбни спойки, така че работи. Без балон, просто защото разполагам с каруци стари компресори от хладилници :).

Share and Enjoy !

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*