Преименуване разширението на множество файлове през конзола

Transmission - Rename added extention
Често ми се налага да преминавам от Linux към Windows и обратно. И под двете операционни системи ползвам Transmission за торент клиент. Настроил съм го под Linux да зарежда торент-файловете от директория на версията за Windows. Проблема е, че в такива случаи Transmission под Linux добавя разширението “*.added” на торент файловете. Ако файловете са десетки, трябва да се помисли за автоматизирано преименуване, за да не се губи време. Прилагам няколко варианта, които вършат работата за премахване на *.added разшиернието:

  • Чист Bash:
    for file in *.added; do mv "$file" "${file%.added}"; done;
  • с командата rename (не съм октрил читава версия за Windows, освен в CygWin):
    rename 's/.added$//' *.added

    Или още по-просто:

    rename .sss .txt *.sss
  • с командата mmv – инструмент за масивно местене на файлове по определени критерии
    Ако го няма във вашата Linux дистрибуция, можете да си го добавите. Примерно за Ubuntu:

    sudo apt-get install mmv

    Ако използвате CygWin под Windows, ще трябва да го инсталирате с инсталатора:
    mmv - rename multiple files
    След като го имаме наличен, можем да разкарваме разширения така:

    mmv '*.added' '#1'

    Ако искаме да преименуваме разширения:

    mmv '*.html' '#1.txt'

В случая не преименувам, а премахвам разширението. Но командите спокойно могат да се ползват за преименуване.
Под Windows използвам конзолата на CygWin – страхотен Unix емулатор за Windows.

Share and Enjoy !

Shares

Гледане на онлайн филми с български субтитри – Kodi + 1Channel

1Channel install and add subtitles

Видео урока е ъпдейтнат до последната стабилна версия на Kodi Krypton 17.4!

От както TV Box устройствата станаха толкова популярни и се нароиха различни марки и модели SMART телевизори, става бум и на методите за прихващане на онлайн стрийминг видео от сайтове за филми. В този туториал ще се поитам да да покажа, как да си настроите Kodi, за да можете да гледате най-новите филми с български субтитри. Ще покажа и как точно се закачат добавките за субтитри за сайтовете:
http://subsunacs.net/
http://subs.sab.bz/
http://opensubtitles.org/
Ако все още нямате инсталиран Kodi, поправете тази фатална грешка. В друг мой туториал може да се види инсталацията на Kodi и закачането на добавка за БГ Телевизии.

В този урок ще използвам добавката PrimeWire / 1Channel, която позволява свързване към Custom Domain-и с филми.
Метода е валиден за всички устройства, позволяващи инсталиране на Kodi – TV Box, Android таблети и телефони, SMART телевизори, Windows PC и т.н..
Най-голяма трудност е да се намерят отключени Custom Domains. Повечето къстъм домейни напоследък искат пейтване с IP-то на устройството, през което ще гледате. Елементарно е, но е досадно, а и понякога рисково. Това се вижда във видеото по-долу, където антивирусната ми изпищя, защото сайта за сдвояване беше допуснал потенциално опасни реклами, като pop-up.

Във видеото изтеглям добавката repository.exodus-4.0.0.zip от сайта http://kodi-addons.club. Но за да се инсталират добавки от външни източници е необходими да се позволи на система да инсталира такива добавки: Settings -> System settings -> Add-ons -> Unknown sources. Слага се на on.
Kodi Krypton - unknown sources

Ето кратко видео, което показва стъпките за инсталиране и стартиране на 1Channel:

PS: PrimeWire / 1Channel не е единствената алтернатива за гледане на онлайн филми. Лично мен напоследък повече ме кефи Project Free Tv. Как се инсталира, можете да се види тук.

Share and Enjoy !

Shares

Гледане на български ТВ канали с Kodi

Гледане на българска телевизия с Kodi

ВАЖНО: Има нова статия за инсталирането на добавката за българските телевизии. Можете да видите статията тук: Kodi 17.4 – Гледане на български ТВ канали

От статистиката на блога ми забелязвам, че много хора се интересуват как могат да гледат български телевизии през интернет – Канал 1, бТВ, Нова ТВ, Канал 3, ТВ7, Нова ТВ, Евроком и др.. Преди време бях писал малка програмка за целта, както и туториал за прихващане на стриймове. В тази статия ще се опитам да предложа много по-лесен вариант за гледане на BG телевизии за различни устройства благодарение на програмата Kodi. Kodi е мултимедийна платформа за различни операционни системи (Windows, Apple, Android, Linux и др.), която поддържа плъгини и може да се надстройва според нуждите на потребителя. Програмата се и използва като база за някои марки SMART телевизори. Ще се опитам да направя серия от уроци, които показват възможностите на програмата, като започна с най-важното – гледане на популярните български телевизии.

За начало ще ни е необходимо да си свалим програмата. В момента съм под Windows и ще използвам инсталатора за тази ОС. Но стъпките, показани в урока, важат за всички операционни системи, на които може да се инсталира последната стабилна версия на Kodi Isengard 15.2. Свалете си програмата от тук:
http://kodi.tv/download/
Желателното е да свалите версията, която описвам, но ако се чувствате сигурни, можете да свалите и по-нова версия. Стъпките ще са аналогични.
След валянето на програмата я инсталираме. Следва закачането на най-важното хранилище за добавки SuperRepo. Адреса на хранилището е: http://srp.nu
Тази информация е достатъчна за плейване на популярните български ТВ канали. От тук насетне изгледайте приложеното видео, което в рамките на 4 минути описва всички необходими стъпки:


В следващия урок ще се опитам да покажа, как да се закачи 1Channel, за да се гледат филми с български субтитри. Урока може да се види тук:
Гледане на онлайн филми с български субтитри – Kodi + 1Channel

ПС: Ако сте олдскуул тип, който харесва прости програмки, които вършат работата, можете да хвърлите един поглед на един мой стар проект:
Simple BG TV Player – прост rtmpdump плеар за гледане на BG-телевизии.

Share and Enjoy !

Shares

Smart Телевизор за $28

Днес си играя с едно бюджетно TV-Box устройство – Beelink X2. Купих го за приятел срещу скромната сума от $28. Може да се намери на много места в мрежата, включително и по български сайтове. Аз го взех от Gearbest:Beelink X2 TV-Box
Устройството дойде за около 21 дни с безплатна доставка през китайските пощи. Кутията беше с дребни забележки:
Beelink X2 TV Box 4K H.265
Комплекта включва:

  • Android устройство Beelink X2
  • Зарядно
  • HDMI кабел
  • Дистанционно работещо с 2 AAA батериите (без батерии)

Beelink X2 - комплет
За да се придобие по-добра представа за големината на устройството и позиите на входовете му, прилагам още няколко картинки:
Beelink X2 Android TV-Box

SAM_0614
За да тествам устройството, го включих към стар 24 инчов монитор за компютър. Използвах HDMI-кабела. Стартирането става, като се натисне бутона от дистанционното или от бутона на устройството. Нямаше никакъв проблем във връзката между устройството и монитора и след 10 секунди се появи картина. Първото нещо, което направих беше да закача безжична мишка и клавиатура (и двете Logitech). Използвах единият от свободните USB-портове. На другият порт закачих 32Gb OTG-флашка, която също се разпозна веднага. Настроих без проблеми WIFi достъп до локалната мрежа. Веднага след това устройството поиска да се ъпдейтне. Получиха се общо 4 ъпдейта, като след всеки се саморестартираше. След това накачих налко любими приложения.
Beelink X2 Android TV-Box
Beelink X2 Android TV-Box
При работа с безжична мишка, десният бутон е тъч (и един-клик), а левият е връщане. Друга много важна функционалност е показването на скритите функции – доближете мишката до долния край на екрана и плъзнете леко нагоре – така ще можете да минимизирате приложения, да изключвате устройството, да изчиствате кеша с отворени приложения, да преминавате лесно от приложение в приложение. Скриването на тези бутони става от двете стрелки надолу в десния край. Ако сте работили с Android телефон или таблет, няма да имате никакви проблеми с усвояването на устройството.
Ако човек разполага с TV-Box устройство и интернет, не му трябва да има кабелна. Beelink X2 пристига с предварително инсталиран Kodi – XBMC мулти-медиен център, който поддържа добавки (Add-ons). Може да сте виждали някоя негова версия на SMART телевизорите. Наложи се само да вдигна версията до Kodi 15.2 Isengard, която беше последната стабилна. За целта се деинсталира версия 14 иначе инсталацията няма да се получи. Инсталацията изисква да се свали този файл kodi-15.2-Isengard-armeabi-v7a.apk и да се инсталира ръчно с един клик.
Kodi позволява да гледате безплатно интернет-стрийм на повечето БГ-телевизии (както и световни), да слушате радио, да играете игри, да гледате филми от торенти, без да ги сваляте, като при това им закачете автоматично субтитри (ако са налични в някои от популярните сайтове). За всички тези неща си има добавки. Най-популярното хранилище за добавки е SuperRepo. След като веднъж закачите хранилището, можете да започнете със забавата. Повече за Kodi може да се прочете тук (много добро описание как да си настроите Kodi да дърпа субтитрите на български) и тук, и на хиляди други места.
Прилагам няколко шота, които дават бегла представа за възможностите на Kodi:
Beelink + Kodi

Beelink + Kodi
За да гледам българските телевизии изтеглих addon-a Free BG TVs от SuperRepo. От това хранилище можете да си изтеглите и плъгина subsunacs/subsab с който ще си сваляте български субтитри от двата най-популярни сайта. Аз закачих допълнително OpenSubtitles и addic7ed, защото в тези два сайта понякога се появяват български субтитри, преди да се появят в българските сайтове. Не забравяйте да си направите настройките на Kodi за субтитрите:
Kodi субтитри на кирилица

Горещо препоръчвам да си инсталирате добавката 1Channel. Тази добавка позволява гледането на последните рипнати филми, шоу програми, XXX, документални филми. Инсталирането на 1Channel го направих следвайки стъпките в това ръководство: Tutorial How to Install 1Channel Primewire Kodi. Имах само един проблем – Custom Domain адресите не искаха да се закачат. С тези двата нямах проблем: http://primewire.org/ и http://www.letmewatchthis.so/, втория го пробвах и на Windows инсталацията на Kodi Jarvis (beta) на настолният ми компютър. Почти изгледах последния епизод на “Star Wors” докато разцъквах :). Леко ще открехна вратата на чудовищната филмотека, която предлага 1Channel:
Kodi 1Channel Movies

Beelink X2 се представя напълно прилично, предвид хардуера и цената му. За да го тествам, изтеглих Antutu и го оставих да си направи всички тестове. Antutu му присъди 17923 точки:
Beelink X2 - Antutu Benchmark
По-подробни резултати от теста:
Beelink X2 - Benchmark
Прилагам и малко информация за хардуера и софтуера:
Beelink X2 - Info

Beelink X2 - Info

Beelink X2 - Info
Леките игри ще вървят перфектно на устройството. По-тежките 3D игри изискват хардуер, който не е наличен. Ако планирате да ползвате подобно устройство, като Android игрова конзола, бих препоръчал да се насочите към нещо по-сериозно (и от към цена). Предполагам, че до $70-$80 може да се закупи устройство (4 ядрено CPU с поне 2Gb RAM), което да плейва перфектно последните 3D игри за Android.
Според мен Beelink X2 е перфектнo балансиран, като цена цена и качество. Може да се включи и към по-стар монитор, който няма HDMI вход, като се използва някой адаптер. Примерно този HDMI Male to VGA Male Adapter за около $4:
HDMI Male to VGA Male Adapter
Така от стария монитор ще направите чудесен SMART телевизор за кухнята. Но спокойно можете да си ползвате TV Box-а и за големия ви телевизор в хола, който не поддържа H265-енкодинг или пък няма Google Play.
——————-
Nota bene:
Можете да погледнете и статията Гледане на български ТВ канали с Kodi. Добавил съм кратко видео, което показва стъпките от инсталацията под Windows до гледането на най-гледаните български ТВ-канали.

Share and Enjoy !

Shares

Amascrap – amazon price scraper

Amazon price scraper - извличане и проследяване на цени
Amascrap е програма тип “web scraper”, която извлича и логва цени от Amazon.co.uk. Програмата е базирана на PHP, HTML, Javascript (jQuery). Вградил съм Traktor на цените, за да имат някаква проследяемост във времето. Скриптовете могат да се използват и като Web-сайт.

Програмата я написах за мен, защото често ми се налага да пазарувам от Amazon.co.uk. Забелязах, че в сайта доста продукти си сменят цените през няколко дни и има значение, дали ще си купиш нещо с 10 паунда по-ниска цена. Все пак съм си българче :). Traktora позволява да следиш, през колко време някой продукт си сменя цената, което си е идеална статистика. Помогна ми да разбера, че някои продукти имат абсолютно точен цикъл на смяна на цената. Особено добре се вижда преди или след празници.
Не съм писал демон за автоматичен ъпдейт, за това цените трябва да се ъпдейтват ръчно. При много продукти и ъпдейт на всички се получава лаг, който няма как да се избегне. Все пак нямам достъп до базата данни на Амазон, нит ползвам API. Чист и класически Web-скрапер с XPath и cURL под PHP.
За GUI използвах PHP Desktop с MSIE (не ме целете с камъни, просто Chrome вдигна много мегабайтите).

Кратък видео урок, как се работи с програмата:

Програмата с сорс-кода може да се изтегли от тук:
Amascrap v.0.04 – Ъпдейт на 13.06.2016. Оправени са проблеми при сваляне на данните през HTTPS.

Share and Enjoy !

Shares