Бойлер + Таймер за пестене на ток – направи си сам

Таймер + Контактор - управление на бойлер
Инспириран от разни статийки в интернет за вързване на таймер за управление на бойлера, реших да се пробвам и аз. Реших, че може и да не ми намали много сметката за ток, особено зимните месеци, но със сигурност няма да навреди. Пък и ще науча нещо. Не бъразах и реших да си поръчам някои материали от китайчетата, вместо да обикалям по магазините.

Необходими материали:
1. Таймер: THC15A Digital LCD Weekly Programmable Timer AC 220V. Използвах купон код за отстъпка 8%: BIC8BIGELE и цената ми легна на $8.17.
2. Контактор CHINT 25А: AC Contactor HCH8-25/20 на цена с доставката $7.09.
3. Ваго конектори. Взех си комплект от няколко различни вида, за да имам и за други проекти: Wago connector 15 PCS. Струваха ми $2.65 с безплатна доставка.
4. Керамичен кондензатор за RC-филтъра от Викиват: Керамичен кондензатор, 6.8 nF, 3 kV, К15-5, 85 °C. Цена: 0.90лв.
5. Резистор за RC-филтъра от Викиват: Резистор 1 kOhm, 5 W, 5%. Цена: 0.20лв.
6. Ключ 20A за шунтиране на таймера, пак от Викиват: Клавишен превключвател rocker, 20A/250VAC, ON-OFF, SPDT. Цена: 1.20лв.
7. Силиконов кабел 1m за силовата верига: ПСКГ топлоустойчив кабел 1×2.5mm2. Цена: 1.40лв
8. Многожични кабели за управляващата верига – по 1м червен и син: Проводник ПВ-А2 1×0.75mm2. Цена: 0.44лв.
9. 3 броя кабелни обувки

ТОТАЛ: 36.04лв

Ето и снимка с компонентите:
Бойлер и таймер - необходими компоненти

Основната ми идея е чрез таймера да управлявам контактора. И тъй като и двата елемента имат бобина, за да избегна електро-магнитните смущения, трябва да добавя RC-филтър (кондензатор + резистор) на управляващите връзки на контактора. Така избягвам проблемното изключване на контактора.

Електрическата схема, която си направих за да свържа отделните компоненти е следната:
Бойлер с таймер електрическа схема
Където:
L – фаза от мрежата
N – нула от мрежата
Б – бойлер
Т – таймер
К – контактор
S – ключ
О – Wago конектори
RC – рц-филтър – последователно свързани резистор и кондензатор

Първото, което трябваше да направя е да премеря и да изрежа дупка за копчето с което шунтирам таймера. Това копче ми позволява при нужда от смяна на батерията на таймера или целия таймер или контактор, или някаква друга намеса, лесно да изключа управляващата верига и да свържа бойлера на късо, директно към предпазителя в апартаметното табло.
Дупката я издълбах с един дремело-подобен инструмент с бургия и малък диск.
Дупка за ключ в апартаментно табло
След това свързах таймера с контактора и накачих малко ваго-клеми. Тия ваго клеми са изключително удобни. Не съм сигурен, дали ще понесат 10А, но работата с тях е песен.
Таймер и контактор
Свързах последователно керамичния кондензатор и резистора 1kOhm и ги подкачих към контактора.
кондензатор и резистор - RC-филтър
Монтирах си шината в кутията, след това закачих таймера и контактора, свързах един захранващ кабел към ваго клемите и закачих една лампа от стар хладилник “Снайге”, за да тествам, дали работи системата. Е, бачка си, майна, даже идеално :):
Таймер за бойлер - тест на схемата
След това си отворих една биричка. После още една, щото ме чакаше яката работа – сваляне на ламперията от стената на банята и оформяне на дупка в която да навра кутията от апартаментното табло. Кофти… Още една бирка, обаче при третата заеб@вам цялата хава. Та след 2 бирички, изпълнен с силни колебания за трета, надух яко City и махнах ламперията. Свързах си ключа за лампа и монтирах контакта, които бях свалил заради ламперията. После грабнах къртача, чук, старо длето и сътворих това от една мизерна дупка:
дупка за монтиране на кутия за апартаментно табло
Проверка, дали кутията от апартаментно табло пасва в дупката и свързване с кабелите на бойлера и фазата и нулата от мрежата:
дупка за монтиране на кутия за апартаментно табло
Следва биричка. И монтиране на капака, настройка на таймера, залягане при включване на предазителя на бойлера… и пущината проработи.
Фиксирах с горещ силикон кутията, за да не изпада и го огледах.
Таймер за управление на бойлер

sam_2491
Доволен съм!
Остава да измажа с гипс дупката около кутията. След това ще разкарам старите тапети, които се показаха под ламперията, следва лека шпакловка и едно латексче със сребърни йони и хавата ще стане муцка.
Ама това другата събота!

ПС: Танер, благодаря за ценните идеи!
ПС2: Равносметката една година след монтажа на устройството е 134лв по-малко изхарчени. За цялата година. Не е много, но мисля, че проекта, лично за мен, доказа ефективността си и в пъти възвърна инвестицията. Разхода ми за ток, според месеците една година назад, се промени между -4лв (min разлика) и -17лв (max разлика). Няма друга промяна, като потребители в семейството или замяна на други електроуреди, като климатици и т.н..

Share and Enjoy !

Shares

4 thoughts on “Бойлер + Таймер за пестене на ток – направи си сам

  1. Нуждата от подобен таймер за програмиране работата на бойлера е много спорна -мое мнение!
    Все пак зависи от нуждата ,броя на хората които ще ползват бойлера,дали се ползва ежедневно и прочее.
    Щом автора го е направил значи е имал нещо в предвид.
    Аз бих заложил на 100л бойлер с възможно най-дебела изолация и да е включен постоянно в мрежата.

  2. Използването на нощна енергия е единственото спестяване при бойлер с обикновен нагревател. При повече хора в семейството е нужен по-голям обем и по-висока температура на загряване. За един човек е достатъчно нагряването да е само до 42 градуса. Останалото е излишно, а температурата на един горещ обект спада по-бързо отколкото на хладен. При нагряване с нощна енергия до 42 градуса , сметката на ток е 6 лв. месечно. 2022 година.

    • Здравей,
      В повечето магазини за електро компоненти. Моя го купих от aliexpress. Потърси в google за THC15A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*