Moto G – ъпгрейд до Android Lollipop 5.0.2

Moto G - update to Android Lollipop 5.0.2
Притежавам Moto G, рутнат с CWM 6.0.47. До вчера беше с Android 4.4.4 и постоянно излизаше едно досадно съобщение, че трябва да ъпдейтна версията на Android. Пробвах по стандартния системен начин през телефона. И влязох във филм – постоянни рестартирания, викат им bootloop. При едно от рестартиранията се появи съобщение, че ъпдейта не може да бъде осъществен и така си останах с Android 4.4.4.
Естествено, като те хване крастата нямаш много опции, освен да се опиташ да си прецакаш телефона. И така мъките ми започнаха. Първо разбрах, че няма да мога да ъпдейтна по нормален начин рутнат Moto G, след това разбрах, че мога да пробвам да мина по тънката лайсна, като изтегля някой Cyanogenmod 12 за Moto G. Пробвах с cm-12-20150327-NIGHTLY-falcon.zip и направих голяма грешка. Проблема беше, че при проба за инсталиране на CM 12 ми изписа тази грешка: “this package support bootloader(s): 0x4118: this device has bootloader 0x4113.“. Това ме накара да потърся bootloader 4118. Намерих такъв и го инсталира, но не знаех нещо много важно: Motoboot не може да се даунгрейдва!. Ако някой реши да пробва, нека го има предвид. Няма значение за коя версия на андроид става въпрос. Няма даунгрейд, не съществува.
След което успях успешно да инсталирам CM 12, който въобще не пожела да се зареди. Не само това, ами и телефона започна да се държи като брикнат. Влизаше в bootloop, дори да го оставех на зарядно в контакта. Трагедия!

След това ми дойде акъла в главата и започнах да търся оригинален firmware за Moto G. Намерих такъв в този списък – Moto G – firmwares for international retail and carrier devices. В този списък имаше точно каквото ми трябваше BRASIL_XT1032_5.0.2_LXB22.46-28_cid12_CFC.xml.zip – стоков firmware за Moto G, правен за Бразилския пазар с Android Lollipop 5.0.2. Изтеглих файла, разархивирах го. След което изтеглих инструментите за рефлашване на телефона – Moto G fastboot and ADB. Разархивирах fastboot и mfastboot в директорията с бразилския Lollipop и отворих команден промпт в тази директория.
Изключих телефона (стана от 3-тия път, защото си беше почти брикнат), след което веднага задържах “Volume -” + “Power” бутоните, за да ребоотна до bootloader-а. След което свързах телефона с USB-кабел с компютъра и изпълних следните команди в същата последователност:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
mfastboot flash partition gpt.bin
mfastboot flash motoboot motoboot.img
mfastboot flash logo logo.bin
mfastboot flash boot boot.img
mfastboot flash recovery recovery.img
mfastboot flash system system.img_sparsechunk.0
mfastboot flash system system.img_sparsechunk.1
mfastboot flash system system.img_sparsechunk.2
mfastboot flash system system.img_sparsechunk.3
mfastboot flash modem NON-HLOS.bin
mfastboot erase modemst1
mfastboot erase modemst2
mfastboot flash fsg fsg.mbn
mfastboot erase cache
mfastboot erase userdata

След това рестартирах телефона и зачаках може би около 5-6 минути. И о, чудо! Появи се клавиатурата за въвеждане на PIN код. Проста да падладьейш! 🙂 След 2 дни борба отново имах работещ Moto G.
Moto G - Android Lollipop 5.0.2

Share and Enjoy !

Shares

1 thought on “Moto G – ъпгрейд до Android Lollipop 5.0.2

  1. Повечето мобилни софтуери не могат да се даунгрейдват 🙂 Много полезна статия с полезни съвети и препоръки. Благодаря за споделения опит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*