България – фалит ли ни очаква? Функционира ли държава въобще?

Нещата в държавата започват да отиват на зле! Прекалено хаотично се държи правителството на Орешарски. Ако се вслушаме внимателно в изказванията на премиера и министрите и махнем алабалистиката, обещанията с “ще”, обвиненията към другите политически играчи, картинката става по-постна и от постната пица на Дянков.
Какво имам в предвид?
Приходните агенции работят толкова зле, че буквално са на червено.
Митниците работят още по-зле. Събираемостта е паднала спрямо миналата 2012-та, въпреки обещанията на Орешарски, че само от контрабандни цигари ще добавят 1,5 милиарда. Е, къде ги тия милиарди? Източник.
Фискалния резерв е на санитарния минимум – 4,7 милиарда – и май няма шанс да мръдне нагоре. По-скоро ще се случи обратното. Източник.
Болниците затъват в дългове, като към момента борча им е над 500 милиона.
НЕК е пред фалит. В сметките им има едва 10 млн. лв., а общата задлъжнялост на НЕК е 5 млрд. лв.. Само за зелена енергия НЕК има борч от 1,5 милиарда лева. Източник.
Задълженията на БДЖ са 670 млн. лв. и няма земна сила, която да стопи този борч. Поне докато дружеството е държавно.
Пенсионната реформа е спряна, което означава, че до 10 години 100 пенсионера ще се издържат от 64 работещи. Но по-големия проблем е, че ЕС ще ни спре еврофондовете, заради липса на реформа. Източник.

Мога да продължа с фактите, но ми се иска да не съм толкова черноглед. До Нова години вероятно държавата ще е фалирала, а правителството на Орешарски ще си е подало оставката. Искрено се надявам, че следващите ще имат малко повече акъл в главата и ще се заемат истински с проблемите и реформите.
Аз се чувствам солидарен с протестиращите против правителството на Орешарски и се опитвам да следя ежедневно устрема на правителството да прави глупости и да ни забатачва в още по-голяма тиня. Ако вземат, та изтеглят още един милиарден заем, направо ще са за еб@не (щото само боя няма да помогне). Тъпи ли са, некадърни ли са, алчни ли са, марионетки ли са, не ме интересува. Да си взимат Делянчо Пеевски и всичките бай-Сали-та и да се пръждостват.
За това мога да кажа само едно: ОСТАВКА!

Share and Enjoy !

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*