Отворено писмо до телевизия Нова във връзка с репортаж в Календар

Ще цитирам един текст за електронните цигари, който ме вълнува поради факта, че се крие истината от хората и много медии всячески се опитват да убедят пушачи и непушачи, че електронните цигари са едва ли не по-вредни от тютюневите. Аз самият изпарявам с електронна цигара и от личен опит мога смело да заявя, че това е единственият, реално работещ, истински метод за отказване на цигарите – без сложни, съмнителни и продължителни терапии.
Поздравявам Николай Цеков за куража, труда и желанието, да изложи така аргументирано гледната си точка.
Целия текст с приложените линкове за изследвания, статии и документи може да се намери тук.

=====================

Отворено писмо до телевизия Нова във връзка с репортаж в Календар
(Относно електронните цигари)

Оригинален текст, изпратен до: kalendar@ntv.bg, pr@ntv.bg

От: Николай Цеков

Привет,
Предварително се извинявам за дължината на това писмо, но ми се иска да посоча факти, които може да проверите и сами с подобаващо търсене и интерес към темата, а не просто да ви кажа колко не сте прави по отношение на нещо.

Пиша ви във връзка с излъчения на 13.11.2012 в Календар репортаж за електронните цигари, дело на вашия сътрудник Марина Гашпарова. Като администратор на най-големия български форум, свързан с електронни цигари и потребител на въпросните от повече от 3 години (след 17-годишен “стаж” с тютюневите цигари) се интересувам изключително много от развитието им и всякаква информация, свързана с тях, следя всички новости на пазара и публикации, свързани с разпространението им. Всяко ограничаване на разпространението им под каквато и да е форма би било стъпка към връщането към тютюневите цигари лично за мен, а и за множество хора, които ги използват по подобен на мен начин, мои близки, роднини, познати и приятели; клиенти на фирмата, в която работя и членове на обществото, над които имам наблюдения.

Смятам, че репортажът беше едностранчив и пълен с непроверени факти, включително и цитираните от Йорданка Илиева от РЗИ – Велико Търново, и не прави чест на Нова телевизия, че го излъчи. Не малко хора започнаха да следят основно Нова, тъй като групата на bTV е общоизвестна с едностранчивите си репортажи, и излъчвания като това със сигурност са грешна стъпка в наистина грешна посока.

Това писмо ще бъде публикувано във Facebook, на страниците на няколко български форума. В случай, че не получа смислен отговор в разумен срок, ще го разпратя и до други медии с обяснение за причината за публикуването му. Считам, че всякаква комуникация, извършена относно това писмо, включително чрез имейл, телефон, на хартиен носител или в публичното пространство може да бъде приета за обществен дебат и няма да приема условия за запазване на конфиденциалността и неприкосновеността на информацията, съдържаща се в нея.

Информация:

На фона на доказаните вреди от тютюнопушенето, наличието на над 600 известни и изследвани токсични и канцерогенни съставки и между 1000 и 10000 неизвестни или неизследвани химически съединения в тютюневия дим, потенциалната вреда от електронните цигари е откровено пренебрежима. Това е и причината две от най-големите американски здравни организации неотдавна да призоват FDA (регулаторният орган в САЩ) да промени статуквото на електронните цигари на “потенциално вреден продукт”. Наскоро и СЗО представи подобен едностранчив доклад, базиран на едва 2-3 стари изследвания, и насочен силно негативно към електронните цигари, а същевременно – дори не се обмисля забрана на тютюнопушенето (пълна), въпреки, че доказаните вреди от него са продукт на дългогодишни изследвания и в световен мащаб рискът от него да се оценява на над 4% повишение на риска от заболявания, свързани с пушенето и да се счита за виновник за над 30% от случаите на ракови заболявания, а резултатите от пасивното пушене остават не напълно оценени, но доказано е вредно за здравето.

Нещо повече, тютюнопушенето, въпреки всички мерки за борба с него, продължава да се увеличава в световен мащаб, а и у нас – ръстът, който отбелязват Булгартабак спрямо предходната година, е над 20% на българския пазар и общо 46% от общите продажби на компанията, при над 800% увеличение на печалбите. Подобна е тенденцията и по света, компаниите производители печелят повече и продават повече.

Естествено, мога да помогна и със списък със статии с подробна информация и връзки, които да проверите собственоръчно, за да не бъда голословен.

Ще се опитам да поясня, изброявайки грешките в репортажа без определен ред:

– електронните цигари НЕ СА ЗАБРАНЕНИ в Китай – елементарна справка в Интернет би ви го показала. Китай е най-големият производител на електронни цигари (всъщност почти ексклузивен производител на устройствата в момента) и т.нар никотинови течности с разнообразно качество – от марковите Joyetech, Dekang, Boge, Hangsen, Smoktech, Microcig и Vision, до непроизносими марки и модели.

– някои от големите марки течности се произвеждат в Европа – полските Inawera и течностите на италианската компания FlavourArt. последните са производител на разнообразни аромати, който постоянно развива дейността си и спонсорира изследвания на вредите от използването, като това е единствената компания, която прави опити с живи белодробни клетки, изследвания за влияние над сърдечната дейност, усвояване на никотин, наличие на токсични вещества, и вероятно усилията на марката, вложени в насока това течностите за електронни цигари да са по-безопасни, надминават общият списък с усили, положени от всички тютюневи гиганти в света. Не казвам “никотинови течности”, тъй като FA произвеждат и такива без никотин, които са пълен заместител на тютюнопушенето без следа от вредата от никотина.

– В допълнение – изследвания, които не са свързани с електронните цигари показват, че никотинът сам по себе си няма силно пристрастяващо действие, но наличието на инхибитори, които се формират вследствие от ферментацията на различни продукти (вкл. тютюна) усилва многократно това действие и усвояването му от организма. такива монооксидазни инфибитори в течностите за електронни цигари няма. Чистият никотин води до незначително повишение на риска от заболявания и със сигурност е пристрастяващ наркотик, но такива са и кофеинът (също токсичен в големи количества, при това доста по-лесно постижими) в кафето и колата, алкохолът (няма смисъл да споменавам вредите от употребата му, вкл. антиобществените), освен това – когато не е приеман със стотици или хиляди вредни вещества и особено – такива, усилващи действието му (обществена тайна е, че такива се добавят в тютюневите цигари умишлено, дори ментолът е една такава съставка), асоциацията му с канцерогенните им свойства следва да не се прави.

– електронните цигари сами по себе си са напълно безопасно устройство – поне внесените от големите дистрибутори модели до един разполагат с CE и RoHS сертификати и отговарят на европейските стандарти, а течностите, внесени от Китай, са тествани в лабораториите на SGS и приети от българските власти (всяка подобна пратка се проверява на митница), което гарантира липсата на невключени в описанието химически съединения. За да не поднасям едностранчива информация – нелегалният внос (обикновено през съседни държави) и бумът им в момента водят и до появата на модели и течности, които не идват от сертифицирани производители и като цяло са с неясен произход, но обемът на тези продукти е малък, той като цените им вече са твърде близки до тези на продуктите от известни марки, и се разпространяват от малки търговци.

– Йорданка Илиева цитира изследване в Германия, за което не намирам референции; изследвания за наличие на нитрозамини, тежки метали и др. токсични съединения може да намерите при няколко от родните дистрибутори – правени са в независими и уважавани лаборатории в страната. В световен мащаб подобни изследвания са нещо съвсем нормално, особено в държавите, където продажбата на течности е регулирана, са задължителна и неразделна част от вноса и продажбата на течности.

– Вече са на лице множество изследвания, които показват липса на пасивно пушене, значително по-ниски нива на никотин в кръвта и пълно отсъствие на CO (въглероден оксид) при използване на електронни цигари, огромно намаление на рисковете, свързани със сърдечната дейност (последното изследване, представено на конференцията на кардиолозите в Мюнхен т.г., показва, че електронните цигари не увеличават риска от сърдечни заболявания, за разлика от тютюневите.

– елементарно допитване ще покаже, че електронните цигари, когато се ползват за заместител на цигарите, водят до възвръщане на усещанията за вкус и аромат (които тютюневите цигари буквално премахват), липсва типичното за цигарите задъхване (поради липсата на катрани и въглероден оксид)

– В допълнение към горното – употребата, вдишването и въобще – използването на пропилен гликол (PG) няма доказани вреди в количествата, които може да употребите чрез електронна цигара (под 2-3 мл на ден). Пропилен гликолът рядко предизвиква алергични реакции и е токсичен в концентрации, които бихте постигнали, ако го пиете (говорим за няколко милилитра на килограм живо тегло), но като цяло е една от най-широко използваните съставки в световен мащаб заради антибактериалните му свойства и възможностите да разтваря водоразтворими продукти. Един от най-големите потребители на PG са тютюневата (тютюнът се обработва с PG, за да не се овлажнява), козметичната (вкл. интимни гелове и лубриканти, които се продават във всеки супермаркет), лекарствената (повечето сиропи), хранителната и т.н. промишлености. Това, че се ползва в антифриза, го прави отровен точно толкова, колкото и водата, която е втората основна съставка на антифриза, “виновна” за свойствата му да замръзва при ниски температури (според съотношението на водата и пропилен гликола). Изказванията за вреди от употребаа на PG в подобни количества са нелепи и лесно опровержими. Отровната съставка в антифриза е етилен гликол; нещо повече – антифризите, използващи само пропилен гликол дори са са маркирани като “не отровни”, но се използват само за критични приложения, като например в машини, участващи в производството на хранителни продукти. Друга част от токсичността на антифриза се дължи а използваните близо 5% разнообразни органични киселини, буфери, лубриканти и антикорозионни средства.

– втората най-често използвана съставка на никотиновите течности е растителният глицерин, който също се използва за разнообразни цели и е се приема за безвреден, също така е към него са далеч по-редки алергичните реакции. Като цяло – алергиите към някоя от тези две съставки са известни на носителите им, тъй като ще ги изпитат и при простото миене на зъбите – всички пасти за зъби съдържат глицерин или пропилен гликол, често и двете, да не говоря за милионите други продукти, в чиито състав влизат.

– В световен мащаб има тенденция да се защитават корпоративните интереси на тютюнопроизводителите – вместо страната ни да откаже да бъде последовател на тези движения, позовавайки се на така наречената борба с тютюнопушенето, която е доказано неефективна и дори водеща до ръст в потреблението (за справка – финансовите резултати на преработвателите на тютюневи изделия) за сметка на пренебрежим процент откази от тютюнопушене, може да сме първите, които да предложат на обществеността масова и далеч, далеч, далеч по-безопасна алтернатива. Не твърдя, че електронните цигари са безопасни – все пак течностите с никотиново съдържание съдържат от 0 до 2.4% никотин и тези с високо съдържание могат да са токсични, ако ги поемете наведнъж (ако например дете изпие бутилката), но усилията по-скоро следва да са насочени към “просветляване” на потребителите относно потенциалните вреди от използване на течности от недоказани или непроследими производители и тези от използване на несертифицирани продукти*, а не към постоянно натякване на вредите от използването на електронни цигари – такива почти няма, а на фона на тютюневите цигари, електронният им вариант буквално може да се приеме за безвреден заместител.

– Още едно допълнение – за разлика от използването на заместители на никотин или алтернативни методи за доставянето му (таблетки, дъвки и лепенки), чиято ефективност се оценява на под 1% (на практика “неизследвано ниска”), елементарно допитване и статистика от страна на вносители и потребители ще покаже, еч електронните цигари имат далеч по-добра ефективност, като причините и резултатите са:
а) немалка част от потребителите закупуват електронна цигара, но са разочаровани, понеже очакват тя да е като тютюнева – т.е. същите вкус и усещане, което е невъзможно; също така не харесват грижата за нея, зареждане на батерии, замяна на износени части и т.н., като анкети в големите форуми и обемите на продажби показват, че това се случва с над 30% от потребителите.
б) огромна част от потребителите ги използва за заместител или като средство за намаляване на пушенето на тютюневи цигари – в тази група влизат близо 50% от ползващите електронни цигари (вкл. аз самият, понеже не пуша и изключително и само ползвам електронни цигари, но нямам намерение да ги спирам). Тези хора приемат недостатъците като липсата на същия вкус и лекотата на употреба, но оценяват по-ниската вреда над организма и възвръщането на усещанията за вкус, аромат, липсата на задъхване, липсата на вреда за околните и т.н. ползи и това, че е-цигарите не нарушават навиците им и позволяват да ги ползват където поискат без да нанасят вреди никому, включително и над себе си. немалка част от тази група хора често съчетава пушенето на обикновени цигари, но го намалява многократно – обикновено пушачи с над кутия дневно потребление падат до 2 до 5 цигари дневно (със сутрешното кафе или при употреба на алкохол, второто по-често), като с времето дори разреждат пушенето за сметка на изпаряването. Причини за преминаване към електронни цигари за тази и предишната група често са и финансови – е-цигарите са около 3 до 6 пъти по-евтини от тютюневите цигари при ползване над 3 месеца.
в) между 15 и 20% от ползващите електронна цигара в даден момент спират или почти спират да ползват дори и нея, като това е резултат от по-лесното “откачане” от зависимостта от никотина поради липсата на вещества, които да помагат за усвояването и усилването на действието им, както и по-ниските нива на усвояване то му при е-цигарите. Това са масово хора, ползвали електронната си цигара над половин година, след което постоянното занимаване с електронното устройство им омръзва и в даден момент го оставят настрана. Разбира се, възможно е и някаква част от тях да се върнат към ползването му или дори пушенето на тютюн, но дори и при това положение, това остава ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ефективен метод за отказване – въпреки, че рядко се рекламира смислено като такъв.

Един относително лесен начин за намаляване на употребата на никотин чрез използване на електронна цигара, рядко описван от производители и търговци, е постепенното преминаване към ниско съдържание на никотин. Ако смесите течност с 1.8% никотин и такава с 1.1% никотин, ще получите течност с 1.45% никотин. Това може да се използва, като постепенно преминавате към все по-ниско съдържание на никотин, като в даден момент (при използване на течности с под 1.1% ниво) нивото на пристрастяване ще е силно занижено и ще приемате сериозно намалени дози никотин. Елементарно е, но това го правят относително малко хора.

В заключение
Електронните цигари претърпяват бум в момента поради няколко причини – забраните за пушене на обществени места, чисто финансовото отражение над бюджета на относително бедния българин, нарастващо осъзнаване от вредите от тютюнопушенето.
Електронните цигари са алтернативен, многократно по-безвреден или почти напълно безвреден продукт, който отговаря на съвременните стандарти и не бива да се принизяват до “риск за здравето”, той като в сравнение с тютневите продукти са откровено незначителен фактор по отношение на вредите.
Електронните цигари са де факто най-добрият терапевтичен продукт и са без аналог по отношение на ефективността им в това отношение – нито един от алтернативните методи за борба с тютюнопушенето няма подобен успех. И това се споделя от почти всички потребители, с изключение на предубедените и такива, които “само са слушали по новините” за тях.
Електронните цигари причисляват потребителите им към групата на “непушачите”, което има силно отражение в обществото и отношението към пушачите, както и във вечната борба между пушачи и непушачи относно правата за чист въздух или ползване на цигари на едните и другите.
Електронните цигари са безвредни за околните – не нанасят нито вреди над здравето им, нито водят до негативно отношение заради миризмата на тютюневият дим.
Електронните цигари подобряват усещанията за вкус, аромат и улесняват дишането на пушачите и това са безспорно положителни ефекти за всеки от тях.
Смятам, че не е редно да бъдат принизявани до “вредни продукти, с които да внимавате”, дори напротив, отговорност на медиите и държавата трябва да е доказването на ползите и оценката на потенциалните вреди от тях, като за база де приемат вредата и ефектите от пушенето на тютюневи цигари и нарастващия пазар на тютюневи продукти.

Моля да обърнете подобаващо внимание на това писмо – и тази молба е чисто човешка, като на потребител на въпросните продукти. Следя пазара, работя за една от фирмите, които продават такива продукти, поддържам форум, в който всеки има свободно право на глас и единствената цензура, която се налага там, е върху “търгашите”. Намирам, че всеки средно интелигентен човек трябва да проверява фактите, които “знае” и не би следвало да разпространява откровено невярна информация, особено, когато може да е в ущърб на множество хора, и това би следвало да важи и за репортери и държавни служители.

С уважение,
Николай Цеков
========================

Share and Enjoy !

Shares