Бюджетен компютър – собственоръчно сглобен

Дойде време да си ъпдейтвам настолното PC. Направо си му беше време за разкарване и реших да инвестирам някой лев в ново. Четох доста за последните процесори на AMD серия Kaveri и ме впечатлиха като цена и възможности. Затова се спрях се на AMD-базирана машина. Процесорите Kaveri са с интегрирана видео карта Radeon R5 или Radeon R7. Което означава, че използват споделена RAM, което пък означава, че трябва да се изнвестира в по-бърза рам, за да върви всичко нормално. Освен, ако не се добави външна видео карта.
Спрях се на процесора AMD A8-7600 – с 4 CPU-ядра и 6 GPU-ядра. Подробно ревю на процесора A8-7600. Направих един рисърч, от къде мога да го получа и се оказа, че по нашите ширини липсва подобен процесор. За това се насочих към английските магазини. От доста време използвам услугите на куриери, като Gabieli, които срещу 2 лв/кг ми доставят в махалата всичко, което си харесам от UK-магазините. Та процесора си го взех за 59.41 паунда от тук:
AMD A-Series A8-7600 with AMD Radeon R7 Graphics
AMD Kaveri A8-7600 - Amzon
От четене на разни бенчмаркове харесах много и дъната на MSI. И какво беше разочарованието ми, когато се оказа, че и така дъна не се предлагат в милата ни родина. Та отново направих поръчка на братчедите в Amazon.co.uk. И покрай поръчката на дъното доуснах грешката, да си поръчам и евтина RAM, но за това после. Та си поръчах това дъно за 37.93 паунда:
MSI A78M-E45 AMD FM2+ A78 Micro-ATX Motherboard
Плюс тази kit RAM за 63.00 паунда:
G-Skill 8GB Ripjaws X DDR3 2133 Dual Kit – Red
Хора, не си поръчвайте тази рам!!! Никога!!!
Рама и дъното ми легнаха 100.93 паунда, което си е доста прилична цена, ако изключим ядовете с паметта:
MSI A78M-E45 and G-Skill 8GB Ripjaws X DDR3 2133
След като направих тези поръчки имах време внимателно да се поогледам за останалите комйпоненти.
Захранване, кутия и DVD-писчка си харесах в eMag:
Cooler Master G500, 500W, ATX 2.3, PFC activ
Кутия DeLux ME879, Middletower, без захранващ блок
DVD записвачка Asus DRW-24F1ST/BLK/B/AS, SATA
Трите неща ми излязоха 179 лв:
PSU, Case, DVD - от eMag.bg
За да е съвременна една машина, то задължително трябва да има SSD-диск. Това беше и един от критериите ми, за да избера по-горната кутия – DeLux ME879. Продуктите от eMag дойдоха точно за 24 часа. Имах кутия с шейничка за SSD, оставаше да си набавя и SSD. След кратко търсене се спрях на Crucial MX100 128Gb, намерих го в erabg.com за 140лв:
SSD 128GB 2.5-inch SSD Crucial MX100 – 36 месеца гаранция
Междувременно пристигнаха дъното, рамта и процесора. Заделих си един петък-вечер за сглобяването.
Кутията DeLux ME879 ме изненада особено приятно. Стабилна кутия с USB3-вход отпред, страхотен дизайн, системен вентилатор отзад, дебела ламарина, шейничка за SSD, всякакви необходими винтчета и кабелчета. Малко картинки на кутията:
DeLux ME879

DeLux ME879

DeLux ME879

DeLux ME879

DeLux ME879

DeLux ME879

Процесора дойде в много скапана опаковка, дори не си направих труда да я снимам. За сметка на това дойде с BOX-охладител намазан с термо-паста.
Ето и снимки на процесора AMD Kaveri A8-7600:
AMD Kaveri A8-7600

AMD Kaveri A8-7600

AMD Kaveri A8-7600

Дъното е от най-евтините на MSI, но за сметка на това си личи, че доста са се постарали, да направят едно наистина конкурентно дъно. Базирано на чипсета на AMD – А78. докато търсех дъна за Kaveri, видях, че това е едно от най-продаваните дъна за този модел процесори и не съм имал колебания в избора. По-голямата ми чуденка е, защо нашите магазини не предлагат продукти на MSI? Малко снимки:
MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

MSI A78m-E45

Ram-та G-Skill 8GB Ripjaws X DDR3 2133 Dual Kit – Не купувайте тази рам!!!!
IMGP3795

SSD диска Crucial MX100 128Gb. Приятен бонус към SSD-то беше регистрацията за програмата Acronis True Image 2014:
SSD Crucial MX100 128Gb

SSD Crucial MX100 128Gb

Cooler Master G500, 500W, ATX 2.3, PFC activ:
Cooler Master G500, 500W, ATX 2.3, PFC activ

След сглобяването на всичко това, започнаха инсталациите на Win7 и Ubuntu. Естествено направих и някои тестове на хардуера, при което ми се изправи косата! Паметта се дънеше ужасно, правеше грешки при елементарни операции, като инсталиране на програми и браузване. Резултатите от memtest86+ бяха трагични:
G-Skill 8GB Ripjaws X DDR3 2133 Dual Kit – Memtest Errors

В момента тази рам пътува обратно към Amazon. Дано всичко мине наред и си възвърна кинтите (върнаха ги и бяха изключително коректни). След това разочарование тръгнах по нашите магазини, за да си купя рам от тук с гаранция. Проверих в Jarcomputers в Пловдив и се оказа, че нямат никаква налична рам CL9 на 1600Mhz или CL9/11 2133Mhz. Вакуум! От там газ до erabg.com, където си намерих:
RAM KIT 2x4GB1600 Kingston HyperX Blue – genesis
Сега вече машината се чувства идеално, а с нея и аз. На моменти усещам, че боксовия вентилатор иска да избяга пищейки от ужас, но ще изчака до следващата заплата, когато ще си купя нещо доста по-читаво, което да даде истинска прохлада на процесора. Като го взема и инсталирам, ще пиша, за да не ми мине котка път.
—–
Дойде времето да драсна и за охлаждането. Купих си DeepCool GAMMAXX S40 отново от erabg.com. Охлаждането ми понижи температурата на процесора саредно с 10-15°C спрямо боксовия охладител. Много прилично захранване на чудесна цена – 46лв.
DeepCool GAMMAXX S40

DeepCool GAMMAXX S40

Share and Enjoy !

Shares

Как работи домашния хладилник – схема

С тази проста анимирана схема ще се опитам да обясня работата на домашния хладилник:
схема на домашен хладилник
Компоненти на домашният хладилник:

 • Компресор
 • Кондензатор (втечнител)
 • Филтър
 • Изпарител
 • Дроселиращ елемент (капилярна тръба)
 • Хладилен шкаф
 • Хладилен агент (фреон)

Как работи хладилникът? Компресора нагнетява фреона, който на този етап е газ и го изпраща в кондензатора. Там, заради високото налягане, започва втечняването на фреона. Течния фреон постъпва във филтъра, който още се нарича и филтър-дехидратор. Филтъра пречиства хладилния агент (фреона) от механични замърсявания и от остатъчна влага. Филтъра обикновено е пълен с влагоабсорбиращ материал, най-често това е силикагел. След почистването фреона постъпва в капилярната тръба (капилярка). Капилярката служи да отдели системата на ниско и високо налягане. Капилярната тръба действа като дюза. При преминаването на фреона през нея се получава пад на налягането и температурата. От капилярната тръба фреона постъпва в тромпета на изпарителя, където става впръскването. В тази точка започва бурното кипене и изпаряване на хладилния агент, при което кипене се отнема топлината от вътрешния обем на хладилния шкаф. След изпарителя повечето хладилен агент се е превърнал в пара и по пътя до компресора се изсушава до сух газ.

Правилното функциониране на домашния хладилник зависи от множество детайли:

 • Подходящ компресор
 • Подходящ регулатор (електронен или механичен термостат)
 • Точно определяне на количеството хладилен агент
 • Липса на пречупвания по тръбния път
 • Липса на пропуски и утечки
 • Достатъчна изолация на хладилния шкаф
 • Подсигуряване охлаждането на кондензатора
 • Липса на обемни заледявания по изпарителя

Съвремените домашни хладилници работят на цикли, които осигуряват саморазскрежаването на хладилната част. Фреизерната част също може да се саморазмразява, ако е оборудвана с саморазмразяващ се изпарител и е осигурен канал за оттичане на водата.
Регулирането на домашния хладилник е сложна тема и може да бъде реализирано по доста различни начини. Ще разгледам просто регулиране с термостат. За целта ще си помогна с проста схема, показваща електрическите връзки:
Домашен хладилник - електрическа схема
При включване на хладилника в мрежата, термостата затваря веригата и компресора стартира. Това е така, докато температурата в обема на хладилния шкаф не падне до точката на изключване на термостата. След което термостата прекъсва веригата. Когато температурата в обема се вдигне, термостата отново затваря веригата и компресора отново започва да работи.
Механичните термостати са прости и надеждни устройства, които имат работен живот десетки години. Осезателя на механичния термостат представлява тръбичка с метален балон в тялото на термостата. Тръбичката и балона са пълни с газ, който свива и разширява обема си спрямо околната температура. Когато температурата е висока, балона на термостата се раздува и докосва двете точки, които затварят веригата. Постигането на различни температури се осъществява посредством винт, който доближава или раздалечава точките на включване спрямо балона.
При електронните термостати управлението става с термоелементи, които променят съпротивлението си спрямо температурата. Идеята е същата.
Осветлението в хладилника се включва, когато вратата се отвори. За целта около рамката на хладилния шкаф е монтиран шалтер с пружина, който при затворена врата прекъсва веригата. Има и други методи за следене на отворена/затворена врата, като например рийд-ампула и магнит.

————
Ще добавя няколко думи относно двукръговите хладилници с 2 отделения, които позволяват изключване на някое от отделенията и ползване само на другото. Преди години производителите правеха двукръгови хладилници с 2 компресора. Така потребителите имаха избор да изключат или само хладилното отделение, или само фризерното. Естествено тези хладилници бяха скъпи, тъй като най-скъпия компонент в хладилника е компресора (всъщност не винаги е така). За да се редуцира цената и пак да се предостави на потребителя избор за пестене на енергия, производителите се насочиха към едно по-рационално решение с един компресор. Неодостатък на това решение е, че позволява изключване само на хладилната част, като остава да работи само фризера. Подобно схема се реализира с управление с магнет-вентил, който насочва фреона или към целия кръг, или само към фризерната част. Ето опростен изглед на схема на двукръгов хладилник с един компресор:
Комбиниран двукръгов хладилник с един компресор - схема
В този случай едно от предизвикателствата е прецизното определяне на количеството фреон, за да не се получи презапълване на хладилната инсталация, когато хладилника работи само на фризерен режим. Или пък системата да остане недозаредена, когато работи в режим на цял цикъл. Това затруднение може да се редуцира леко, ако се използва събирател (изсушител, ресивер) на фреон непосредствено след фризерния изпарител или просто се пусне по-дълга смукателна тръба в запенената част. Това ще позволи леко презареждане на системата за фризерен режим, като недоизпарения фреон ще се изпари по пътя до компресора.
Схемата на управление се реализира най-често с електроника, но съм виждал много хитър вариант и с механични термостати.

Share and Enjoy !

Shares

Jason Derulo dance steps

Дъщеря ми много си пада по бай Jason Derulo. Накара ме да и кача песните му таблета и всеки ден го гледа. Сега ме накара, да и изрежа от клиповете стъпките на hip-hop-а му… е, нямах избор :).
Опитах се да мина тънко, като пусна търсения за jason derulo dance steps, обаче нищо конкретно не намерих. Затова си поиграх и направих това кратко видео. Дано да и е достатъчно, щото почнах и аз да повтарям Wiggle, wiggle 🙂

[flv:https://blog.nediko.info/examples/jason_derulo/Jason_Derulo-Dance_steps.flv https://blog.nediko.info/examples/jason_derulo/jason_derulo.jpg 580 397]

Лично мен ме кефи парчето Trumpets и на пасажите с “get undress” го увеличавам малко, та барем булката се сети. Не че хваща дикиш, ам песента си ме радва.
За създаване на видеото използвах ffmpeg.

Share and Enjoy !

Shares