България – фалит ли ни очаква? Функционира ли държава въобще?

Нещата в държавата започват да отиват на зле! Прекалено хаотично се държи правителството на Орешарски. Ако се вслушаме внимателно в изказванията на премиера и министрите и махнем алабалистиката, обещанията с “ще”, обвиненията към другите политически играчи, картинката става по-постна и от постната пица на Дянков.
Какво имам в предвид?
Приходните агенции работят толкова зле, че буквално са на червено.
Митниците работят още по-зле. Събираемостта е паднала спрямо миналата 2012-та, въпреки обещанията на Орешарски, че само от контрабандни цигари ще добавят 1,5 милиарда. Е, къде ги тия милиарди? Източник.
Фискалния резерв е на санитарния минимум – 4,7 милиарда – и май няма шанс да мръдне нагоре. По-скоро ще се случи обратното. Източник.
Болниците затъват в дългове, като към момента борча им е над 500 милиона.
НЕК е пред фалит. В сметките им има едва 10 млн. лв., а общата задлъжнялост на НЕК е 5 млрд. лв.. Само за зелена енергия НЕК има борч от 1,5 милиарда лева. Източник.
Задълженията на БДЖ са 670 млн. лв. и няма земна сила, която да стопи този борч. Поне докато дружеството е държавно.
Пенсионната реформа е спряна, което означава, че до 10 години 100 пенсионера ще се издържат от 64 работещи. Но по-големия проблем е, че ЕС ще ни спре еврофондовете, заради липса на реформа. Източник.

Мога да продължа с фактите, но ми се иска да не съм толкова черноглед. До Нова години вероятно държавата ще е фалирала, а правителството на Орешарски ще си е подало оставката. Искрено се надявам, че следващите ще имат малко повече акъл в главата и ще се заемат истински с проблемите и реформите.
Аз се чувствам солидарен с протестиращите против правителството на Орешарски и се опитвам да следя ежедневно устрема на правителството да прави глупости и да ни забатачва в още по-голяма тиня. Ако вземат, та изтеглят още един милиарден заем, направо ще са за еб@не (щото само боя няма да помогне). Тъпи ли са, некадърни ли са, алчни ли са, марионетки ли са, не ме интересува. Да си взимат Делянчо Пеевски и всичките бай-Сали-та и да се пръждостват.
За това мога да кажа само едно: ОСТАВКА!

Share and Enjoy !

Shares

Задължителни приложения за нормална работа с таблет

Таблетите освен за консумиране на забавления, могат да бъдат и удобни устройства за ежедневна работа, която обикновено се извършва на PC. Визирам предимно Android таблетите. За целта трябва да им се инсталират някои базови приложения.
Ето на кои съм се спрял към момента:

External Keyboard Helper Pro – фонетична клавиатура за Android таблет. Платен е.
Bulgarian Keyboard 2 – безплатна клавиатура на български
Kingsoft Office (Multi-Lan) – мултиезичен, безплатен офис пакет. Поддържа Word, Excel, PowerPoint и други.
Photo Editor by Aviary – редактиране на снимки.
Jota text editor – Прост текстов редактор
Fx File Explorer – файлов браузер, архиватор и екстратор
WiFi File Transfer Pro – достъп и управление на файловете в таблета от друго устройство в мрежата. Безплатната версия има ограничение на трансфер на файл до 5Mb
English Bulgarian Dictionary F – английско-български речник
FBReader – четец за електронни книги. Съвместим е с OPDS-каталога на читанката.
TuneIn Radio – интернет радио. Изисква наличие на постоянна връзка.
Dropbox – онлайн хранилище за файлове. Безплатната регистрация осигурява 2Gb. Всъщност напоследък повече ползвам:
Google Диск – хранилище за вашите файлове. Безплатната версия е до 15Gb.
Unit Converter – конвертор на мерни единици
Battery Doctor (Battery Saver) – след потреблението на батерията и ви помага да го оптимизирате. Според мен увеличава с около 30% времето за ползване на таблета/телефона.
ColorDict Dictionary – речник. Аз го ползвам за Английско-Български, но зависи какъв ще си инсталирате. За да ползвате Eng-BG речниците разхархивирайте тези два файла (bul-eng, eng-bul) в директорията dictdata на SD картата.

Share and Enjoy !

Shares