Samsung NX3000 с обектив Pentax M 50mm 1.7 – фото-пристрастяване

Samsung NX3000 + Pentax M 50mm 1.7

Най-накрая си оправих ленс адаптера за NX-тела, който ми позволява да качвам стари Pentax обективи на Samsung NX3000 тялото ми.
Подобен PK-NX lens adapter може да се вземе от доста места, но аз реших да експериментирам с китайски за $7-8. Има адаптери, които нямат проблемите, които имах аз, но цената им е доста сериозна – 30-50 паунда, а аз съм любител и ми се струва безмислена инвестиция.
Проблема беше, че когато се натисне бутона за снимане апарата вади съобщение, че няма обектив. След дълго чудене и ровене в мрежата, разбрах, че трябва някакси да натисна един бутон, който прави проблема. За целата изрязах ринг от капачка на сладолед. Поиграх си да го напасна по площадката на байонета, но без много престараване. Получи се това:

PK-NX lens adapter - ring

Ей това е пущината, която ми правеше проблем:

PK-NX lens adapter - ring

Наместих пластмасовия ринг, така че да съм сигурен, че ще притиска добре бутона и качих обектива. Samsung тялото ми не е особено добро, но има чудесна голяма матрица.
Неудобството при тази комбинация е, че не мога да ползва вградения вюфайндър на Samsung-a при снимане в режим Manual Focus и фокусирането е доста на късмет.. Разбрах, че мога да ползвам и увеличител при Manual Focus. Става като се натисне бутона “Ok” – увеличава средния участък и фокусирането е доста по-лесно. Кефа от кадрите, които вади тоя стар японски Pentax M 50 1.7, е просто неповторим. Обектива е художник, маестро!
Малко примерни кадри, правени на максимално отворена бленда f1.7:


Снимките са смалени на 2200px по широчина, за да не си товаря блога. Снимам в RAW и обработените изображения с Lighroom могат да се изтеглят от тук:
Samsung NX3000 + Pentax M 50mm 1.7-Samples.zip

Следващата стъпка е да кача един стар Zenit 55mm F2 обектив, което ще е по-голямо предизвикателство, защото ще трябва да монтирам още един допълнителен адаптер.

Share and Enjoy !

Shares

Kayfun Pico – в търсене на миниатюрно устройство за вейпинг

Необходим ми е малък изпарител за дискретно MTL-изпаряване. Фен съм на Kayfun Lite клончетата – базата е ниска, има безброй много резервни части за тях и позволяват много модификации. Така, че реших да заложа на база Kayfun Lite Plus v2 база. Остана да намеря туба и камера. След кратко търсене в китайските сайтове попаднах на този кит за $2.74:
Replacement Acrylic Tank Kit for Kayfun Lite

Replacement Acrylic Tank Kit for Kayfun Lite

Replacement Acrylic Tank Kit for Kayfun Lite

Имах стара резервна база Kayfun Lite Plus V2, която бях купил в промоция за около $4. Базата ми е малко проблемна – централният пин е малко по-къс, винта за регулиране на въздуха е някакъв странен шестограм.

Replaceable Atomizer Base for Kayfun Lite Plus V2

Replaceable Atomizer Base for Kayfun Lite Plus V2

Остана да сглобя детайлите и да сипя сокче. Преди това проверих, дали този сетъп ще пасне на хибридните ми модове SMPL. Използвам тези модове, защото са максимално прости и осигуряват директен контакт между изпарителя и батерията. Няма загуби от междинни връзки. Получи се много добра визия. Мога да определя изпарителя, като Kayfun Pico, заради размера.

Kayfun Pico

Kayfun Pico

Размера на самия изпарител е перфектен:

Kayfun Pico - dimensions

За нагревател реших да ползвам една позабравена класика – нихром. Намотката ми е 6 врътки 0.3мм на сърце 2.4mm.
Намотката е с малко разстояние между врътките – спейс койл.

Kayfun Lite + Nichrome

Kayfun Lite + Nichrome

За фитил използвах памук Koh gen do. Подравних краищата по площадката на базата и ги подгънах, като използвах малко сокче.
Краищата на фитила ги разроших леко с тънка пинцета.

Kayfun Lite build

Kayfun Lite build

Сипах сокче в танка. Побира около 2.2ml, което е доста прилично за подобен размер изпарител.
Предимството на този танк е, че след като веднъж всичко се сглоби, после при развиване се развива танка с камерата. Това позволява да се пълни, без да е необходима малка кръстата отверка за винта на базата. Развиваш – пълниш – завиваш.

Kayfun Lite - small kit

Ето как изглежда, бучнато на мод:

Kayfun Lite Pico

Kayfun Lite Pico

В ръката се усеща като настина малка джаджа и изглежда чудесно.

Kayfun Lite Pico

Недостатъци на този билд:
– При завиване на танка върху базата, резбите оставиха струшки по каналите на базата. Това трябва да се отработи с няколко предварителни завивания и отвивания.
– Парата е сравнително топла. Доста по-топла от моя вкус. Но открих, че за някои овкусители това не е толкова лошо.
– Имам съмнения за трайността на кита. Може би резбите ще си заминат бързо.
– Искат се няколко опита с различни билдове, за да се постигне приличен вкус. В момента все още не съм уцелил най-доброто. Мисля, да тествам и с кантал, както и с микрокойл.
– Не е особено вкусен

Общата ми оценка от изпарителя е задоволителна: 5/10.
Цената е отлична, защото комплекта излезе грубо около $6.5.
Може би след време мнението ми ще се подобри, но към момента не съм особено ентусиазиран от резултата. Опитите продължават. Все пак ще свърши работата, за която го сглобих.

Share and Enjoy !

Shares

GV08S Smart Watch – бюджетен умен часовник-телефон

От доста време се канех да тествам някой китайски умен часовник, но ревютата серизно ме отказваха. Имах и все още имам силни колебания към Android Wear устройствата, защото са скъпи, батерията трае малко и рядко отговарят на очакванията. Поне все още картинката не е розова. За това реших да заложа на бюджетно китайско устройство, което не е Android Wear.
GV08S е една забавна джаджа, която си поръчах от силно любопитство. Другото, което ме впечатли беше, че има камера и добра батерия. Цената му е 10-на пъти по-скромна от марковите андроидчета. Вече няколко седмици го ползвам и ще споделя скромните си впечатления, като основно ги базирам на факта, че го купих за $25.

Опаковка
Часовника пристигна в скромна картонена опаковка. Съдържанието е:

  • CYUC GV08S Smart Watch Phone – самото устройство
  • USB-Кабел за зареждане и прехвърляне на данни
  • Ръководство за употреба на китайски и английски
  • Скрийн протектор

GV08S smart watch - опаковка

GV08S smart watch

GV08S smart watch - съдържание на опаковката

Външен вид

Часовника изглежда стилно. Сравнително голям е, най-вече заради батерията от 500mAh. Верижката е от силикон или гума, но се усеща приятно на ръката.
Като цяло часовника прави впечатление и хората се заглеждат в него. Определено е малко груб и не бих го препоръчал на дамите.

GV08S smart watch

GV08S smart watch

GV08S smart watch

GV08S smart watch

Възможности

Възможностите на тази играчка са впечатляващи. Могат да се видят от онлайн продавачите, но ще спомена някои. Този часовник е телефон – има слот за SIM-карта. Ако се оборудва с така, може да се ползва, като обикновен GSM. Проблем е, че се иска USB-слушалка иначе всички ще слушат разговорите ви. Става и с micro USB адаптер, който може да се купи от китайските сайтове за $3-4.
Другият вариант за провеждане на разговори е през bluetooth, като си го pair-нете с телефона. Този вариант също е малко досаден, защото телефона ще пренасочва всички обаждания към часовника и ако искате да проведете тих разговор, трябва в началото, след като всигнете, да посочите през телефона, че няма да ползвате bluetooth пренасочването. Просто няма опция, която да го прави автоматично.
Часовника има вграден монитор за сън и педометър, ако обичате да тичате е полезен. Освен това позволява отдалечено управление на камерата на телефона.
Има и вградена камера с която можете да снимате снимки и видео. Намира се в предната част на устройството, до говорителя.

GV08S smart watch

През говорителя може да се пуска музика. Има вградено и FM-Радио, но работи само при наличие на слушалки.
Камерата може да записва, само когато е монтирана microSD-карта. Слота за тази карта и SIM-картата са разположени под батерията.

GV08S smart watch

Часовника разполага още с календар, ограничен римайндър, видео плеър, саунд рекордер.

Камера

Камера е миниатюрна и трудно може да се очакват чудеса от нея. Снимките са в формат 640×480 пиксела. Видеото е 176×144 пиксела с разширение avi.
Понякога ми се налага да снимам разни дреболии или идеи, които мяркам и тогава почти няма значение качеството на фотографиите. В този смисъл камерата става, но иначе си е зле.
Ето няколко кадъра, които показват нагледно как се справя:

Качвам и 2 видео файла, за да се види как работи и записването на клипчета:
MOV0001A.avi – gv08s sample video
MOV0007A.avi – gv08s sample video

Мога да споделя, че снима почти толкова добре, колкото първата ми Nokia с камера от преди 15 години.

Цена

Часовника го купих от тук за скромната сума от около $25:
CYUC GV08S Smart Watch Phone-BLACK
Цената ми се струва добра. Този часовник ми е ентри от към smart и щом не останах разочарован, значи цената си е струвала.

Обща оценка

Бих квалифицирал устройството, като базов бюджетен смарт часовник. Има основни фукции, но и му липсва сериозно функционалността, която търся. Примерно, би ми било много приятно, ако разполагаше с по-интелигентен календар в който да си маркирам рожденните дни на приятелите. В момента календара му е само датник.
Като цяло оценката ми е 6/10.

Share and Enjoy !

Shares