Заключване на колело (верига) – направи си сам за под 10 лв

Качествените вериги за колела често са над 100 лв. Има и по-бюджетни решения от порядъка на 25-35лв, които обаче служат само да плашат гаргите. Истината е, че реши ли някой да ви гепи колелото, то каквото и заключване да сложите, почти е невъзможно да спрете крадеца. Все пак има идеи, които могат да забавят крадеца, особено, ако велосипеда на обществено място и не е оставен за дълго време без надзор. След кражбата на едното ми колело, за което силно страдах, реших вече да не разчитам на купешки заключвания, а да си изработя сам такова. Ще споделя две прости и евтини идеи, които съм пробвал.

1. Верига + катинар

Сериозна верига може да се закупи от почти всеки строителен хипермарет. Аз си харесах верига от Маркита в Пловдив на цена от 4.5лв/м. Може да се избере и някоя с по-малък диаметър на звената.
Верига
Към веригата си купих и един катинар на същата цена. Катинара го купих от магазин Ziko. Ето как изглежда цялата комплектовка за 9лв общо:
Верига и катинар

Верига и катинар
Допълнително веригата може да се облече в някакъв подходящ плат или мек маркуч. Може да се използва и стара вътрешна гума. Защо не и парче плат от стари дънки.

2. Стоманено въже

Избора на стоманени въжета също е голям – ръждавейка, поцикновано, облечено в ПВЦ. Диаметъра на въжетата за конкретната цел трябва да е от порядъка на 4-8mm. Цените на такива въжета са от порядъка на 1-5 лв/м. Аз си харесах 6мм стоманено въже с ПВЦ на цена от 1.7лв/м. Купих точно 3 метра за 5.1лв. Проблем представлява изработването на уши за катинар (или друг тип заключване). Може да се използват скоби за въже, но трябва да се фиксират болтовете, за да не се развъртят лесно. Може да се фиксират със специално лепило.
Друг вариант е да си сплетем краищата на въжето, точно това направих и аз. В YouTube има доста видео-уроци, които показват как се прави ухо на стоманено въже. Аз си харесах това:

Разплитането на подобно въже ще озори достатъчно крадецът, освен ако не реши да го среже със специален инструмент.
Ето и моят работен процес:
сплитане на стоманено въже
сплитане на стоманено въже
Изрязват се стърчащите телове на въжето, за да придобие по-приличен вид:
сплитане на стоманено въже
Малко тунинг, за да не драска боята на колелото. В случая рециклирах една найлонка, като изрязах тънки лентички, с които увих ушите на въжето:
сплитане на стоманено въже
Остава да се добави някакъв читав катинар и готово.
Подобно въже лесно може да се среже с преносима гилотина, ъглошлайф или друг подобен инструмент. Но на публично място да режеш въже на колело с ъглошлайф иска да си бая чапрашък и на това разчитаме.

Има някои прости правила, които имат шанс да откажат поне временно крадеца:

  • Не оставяйте колелото за дълго без надзор или на място, което е безлюдно
  • Избирайте места за заключване, които се наблюдават от видео-камера
  • При заключването се постарайте да използвате поне 2 различни вида заключващи механизми. Например U-образно + верига, верига + стоманено въже
  • Старайте се по възможност да обхванете повече детайли на колелото – рамката, гумите, седалката
  • Когато купувате стоманено въже или верига, гледайте да е поне 1.8m

Искрено ви пожелавам никога да не ви се случва да ви гепят колелото. Няма 100% сигурност, но повишеното внимание може да помогне.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*