Как работи домашния хладилник – схема

С тази проста анимирана схема ще се опитам да обясня работата на домашния хладилник:
схема на домашен хладилник
Компоненти на домашният хладилник:

 • Компресор
 • Кондензатор (втечнител)
 • Филтър
 • Изпарител
 • Дроселиращ елемент (капилярна тръба)
 • Хладилен шкаф
 • Хладилен агент (фреон)

Как работи хладилникът? Компресора нагнетява фреона, който на този етап е газ и го изпраща в кондензатора. Там, заради високото налягане, започва втечняването на фреона. Течния фреон постъпва във филтъра, който още се нарича и филтър-дехидратор. Филтъра пречиства хладилния агент (фреона) от механични замърсявания и от остатъчна влага. Филтъра обикновено е пълен с влагоабсорбиращ материал, най-често това е силикагел. След почистването фреона постъпва в капилярната тръба (капилярка). Капилярката служи да отдели системата на ниско и високо налягане. Капилярната тръба действа като дюза. При преминаването на фреона през нея се получава пад на налягането и температурата. От капилярната тръба фреона постъпва в тромпета на изпарителя, където става впръскването. В тази точка започва бурното кипене и изпаряване на хладилния агент, при което кипене се отнема топлината от вътрешния обем на хладилния шкаф. След изпарителя повечето хладилен агент се е превърнал в пара и по пътя до компресора се изсушава до сух газ.

Правилното функциониране на домашния хладилник зависи от множество детайли:

 • Подходящ компресор
 • Подходящ регулатор (електронен или механичен термостат)
 • Точно определяне на количеството хладилен агент
 • Липса на пречупвания по тръбния път
 • Липса на пропуски и утечки
 • Достатъчна изолация на хладилния шкаф
 • Подсигуряване охлаждането на кондензатора
 • Липса на обемни заледявания по изпарителя

Съвремените домашни хладилници работят на цикли, които осигуряват саморазскрежаването на хладилната част. Фреизерната част също може да се саморазмразява, ако е оборудвана с саморазмразяващ се изпарител и е осигурен канал за оттичане на водата.
Регулирането на домашния хладилник е сложна тема и може да бъде реализирано по доста различни начини. Ще разгледам просто регулиране с термостат. За целта ще си помогна с проста схема, показваща електрическите връзки:
Домашен хладилник - електрическа схема
При включване на хладилника в мрежата, термостата затваря веригата и компресора стартира. Това е така, докато температурата в обема на хладилния шкаф не падне до точката на изключване на термостата. След което термостата прекъсва веригата. Когато температурата в обема се вдигне, термостата отново затваря веригата и компресора отново започва да работи.
Механичните термостати са прости и надеждни устройства, които имат работен живот десетки години. Осезателя на механичния термостат представлява тръбичка с метален балон в тялото на термостата. Тръбичката и балона са пълни с газ, който свива и разширява обема си спрямо околната температура. Когато температурата е висока, балона на термостата се раздува и докосва двете точки, които затварят веригата. Постигането на различни температури се осъществява посредством винт, който доближава или раздалечава точките на включване спрямо балона.
При електронните термостати управлението става с термоелементи, които променят съпротивлението си спрямо температурата. Идеята е същата.
Осветлението в хладилника се включва, когато вратата се отвори. За целта около рамката на хладилния шкаф е монтиран шалтер с пружина, който при затворена врата прекъсва веригата. Има и други методи за следене на отворена/затворена врата, като например рийд-ампула и магнит.

————
Ще добавя няколко думи относно двукръговите хладилници с 2 отделения, които позволяват изключване на някое от отделенията и ползване само на другото. Преди години производителите правеха двукръгови хладилници с 2 компресора. Така потребителите имаха избор да изключат или само хладилното отделение, или само фризерното. Естествено тези хладилници бяха скъпи, тъй като най-скъпия компонент в хладилника е компресора (всъщност не винаги е така). За да се редуцира цената и пак да се предостави на потребителя избор за пестене на енергия, производителите се насочиха към едно по-рационално решение с един компресор. Неодостатък на това решение е, че позволява изключване само на хладилната част, като остава да работи само фризера. Подобно схема се реализира с управление с магнет-вентил, който насочва фреона или към целия кръг, или само към фризерната част. Ето опростен изглед на схема на двукръгов хладилник с един компресор:
Комбиниран двукръгов хладилник с един компресор - схема
В този случай едно от предизвикателствата е прецизното определяне на количеството фреон, за да не се получи презапълване на хладилната инсталация, когато хладилника работи само на фризерен режим. Или пък системата да остане недозаредена, когато работи в режим на цял цикъл. Това затруднение може да се редуцира леко, ако се използва събирател (изсушител, ресивер) на фреон непосредствено след фризерния изпарител или просто се пусне по-дълга смукателна тръба в запенената част. Това ще позволи леко презареждане на системата за фризерен режим, като недоизпарения фреон ще се изпари по пътя до компресора.
Схемата на управление се реализира най-често с електроника, но съм виждал много хитър вариант и с механични термостати.

Share and Enjoy !

Shares

93 thoughts on “Как работи домашния хладилник – схема

 1. Здравейте,
  Имам въпроси на който не мога да намеря отговор.Каква е темературата на фреона в кондензатора.Нали в конднзатора става охлаждането на фреона ?Или бъркам ?Та същиянсият ми въпрос е-може ли фреона да се прекарва през бойлер ,като служи за затопляне на вода и едновремено за охлаждане на фреона което да подобри ефикасноста му.Та на каратко възможно ли е да се топли вода по този начин ?Предварително Благодаря

  • Краткия отговор е да. Въпроса ти е много интересен! Този процес, който описваш се използва в съвременните умни къщи, където са въведени модерните принципи за синтез и анализ на топлинните потоци. Често температурите на кондензаторите на битовите хладилници достигат 50 и повече градуса. Ако кондензатора бъде поставен в топлообменен съд, може да подгрява пасивно вода с няколко градуса. Тази топлина няма да ти е достатъчна да се изкъпеш, естествено, но може да ти смъкне сметката за ток, особено зимата. Имаше една статия за изграждането на такива къщи, където се обменя топлина между различните битови уреди. Ще я потърся или може да напиша една статия по въпроса с реални примери.

   • Благодаря за бързият отговор.Много ми хареса това че сериозно сте взели въпроса ми .Вероятно не виждате потенциала, който това може да даде ако се направи достатъчно евтино като монтаж/инсталация .Ще очаквам с не търпение да развием темата.Може да ми пишеше на електронна поща

    • Зависи какво си решил да правиш и какъв е фреона. Ако ще презареждаш уреда, най-добре с вакуум-помпа. След което можеш да надуеш ссистемата с азот, за да не проникне въздух. След това слагаш новата сервизна тръбичка и запояваш. Трбябва да се внимава с модерните фреони – бутан и изобутан, защото се взривоопасни и е задължително добре да знаеш какво правиш.

   • Здравей, понеже ще сменям компресор на хладилник. Първо трябва да включа вакумпомпа с жълтия маркуч , после връзвам червения към входа на филтъра и синя към компресора, одвивам крановете на синия и червения и включвам помпата, така ли е правилно, и колко време да я държа включена. Мераклии съм да стана хладилен техник.Благодаря предварително.

    • Здравей,
     Ако ще вакуумираш системата от високата и ниската страна, за да сменяш компресор, ще ти трябват не повече от 5 мин. Не ми стана много ясно, кой маркуч за какво е, но приемам, че ще вакуумираш и през двата едновременно и искаш просто да махнеш напълно фреона. Ако работиш с изобутан, можеш да вакуумираш и само през сервизната тръба на компресора. А ако знаеш какво правиш и си на ооткрито, можеш дори да отрежеш внимателно сервизната тръба, за да изтече изобутана в атмосферата и след това да си вакуумираш през вентил. Но това крие известни рискове, особено ако в системата има запушване. При всички случаи, преди да работиш с горелката се увери, че в системата няма фреон.

     • Значи става да изпусна фреона през сервизната тръбичка и от там да вакуми рам.

   • Здравей, ще сменям компресор на хладиник, първа стъпка трябва да включа вакумпомпа към нея се връзва жълтия накрайник а червения към входа на филтъра а синия към компресора одвивам крановете на синия и червения и включвам помпата, така ли е,и колко време да стои включена. Благодаря предварително.

    • Надуваш системата през сервизната тръба с 5 или 8 бар-а азот. Важно е да познаваш модела. По смукателната тръба (от изпарителя към компресора) можеш да познаеш с какъв изпарител е хладилника. Ако е панелен (roll bond evaporator) тогава надуваш с максимум 5 бара, защото иначе рискуваш да промениш вътрешния обем на каналите. Ако изпарителя е тръбен, можеш да напримчиш до 10бар азот. За по-сигурно, не надувай с повече от 5 бара. Технологията е проста – вързваш редуцир вентил към бутилката с азот и регулираш налягането, след което подаваш газа към сервизната тръба и чакаш 30 сек. И внимаваш да не развъртиш врътката прекалено рязко и да се получи удар.

   • Здравей как се отпушва капилярната тръбичка ако се запуши. И колко е налягането в системата на обикновен хладилник с камера 200 литров

    • Здравей,
     Интересен въпрос. Първо и най-важно е да се разбере, дали не става въпрос за запушване от влага (въздух в системата). Това може да се получи, ако системата не е добре вакуумирана преди зареждането с хладилен агент. Запушването от влага се получава в точката на “шприцване” на хладилния агент в изпарителя, точно на изхода на капилярната тръба, получава се тапичка от лед. Това е гаден за диагностициране проблем, защото системата ту работи, ту се държи като напълно запушена.
     Другия вариант е механично запушване. В този случай може да се пробва продухване с азот. Поняког става, понякога не. При всички случаи е добре да се смени филтъра и да се провери, дали запушването не е с припой непосредствено на връзката с филтъра.
     Друг гаден вариант е запушване от пречупване на тръбичката. Ако е видимо пречупването, може да се отреже пречупената част и да се снади с междинна тръбичка. Малко гадно решение, защото се получава местно съпротивление, но това решение все пак работи.

     Относно налягането в системата. Зависи от хладилния агент. Ако е бутан или изобутан, системата работи под вакуум. Но в нагнетателната страна по време на нормална работа може да се очаква налягане от 3бара.

   • Здравей въпроса ми е следния, когато заредя системата с фреон, затварям бутилката с газ и пускам компресора за 10 секунди после го спирам и затапвам сервизната тръбичка. Така ли се прави.

    • Почти. Само че ще затапиш сервизната тръбичка, докато компресора работи, за да не се върне фреон в маркуча. Това е технологичната последователност. Но можеш и да експериментираш, стига да спазваш безопасност.

   • Здравей. Имам проблем с един климатик компресора работи и е загрял доста и не изключва кондензатора е студен. Възможно ли е да е изтекъл фреона.

    • Нищо не разбирам от климатици. Но да, така изглежда.

   • Мога ли да поставя регулатор на обороти на хладилен компресор.
    Не става въпрос за хладилник а за друга машина със същата инсталация

    • Краткият отговор е не. Трябва да знаеш как става комуникацията между електрониката и инвертора на компресора.

  • Здравейте! Проблема ми е за хладилник с фризер Горение – 10 годишен, че образува буца лед в хладилната част. На какво може да се дължи и струва ли си да се ремонтира? Фризера работи и не се обледенява.

   • Здравей,
    С тази информация не мога да правя много предположения. Ако преди не е правил лед в хладилната част, тогава мога да предположа 2 варианта:
    – от някъде прониква вода към пяната (изолацията). Ако наистина е така, това място ще е най-много на около педя от някакъв отвор или канал.
    – ако хладилника е с един компресор и работи почти постоянно, без да изключва компресора или го изключва много рядко, тогава може да се касае за частично изтичане на хладилен агент.
    Първия вариант на проблема може да се оправи, като разкопае изолацията, мястото от където прониква вода се обработи с материал, който не пропуска вода и след това изкопаната част се запенва с някаква пяна, която може да се намери в железарските или строителни магазини.
    Втория вариант изисква намеса на хладилен техник, който може да провери системата за утечки.

    • Здравейте,
     не работи хладилната част на whirlpool arc5561,от 30-на часа.Фризерът е отдолу-той работи.В книжката за експлоатация пише,че може да е изгорял ПРЕДПАЗИТЕЛ/ЗАЩИТНО УСТРОЙСТВО.Това бушон ли е,и не знам къде се намира???Размразих го-15часа не съм го включвала-пак същото-фризер-работи,хладилника-НЕ.
     Умолявам Ви за някакъв съвет.
     С уважение,Златка.

     • Здравей,
      Това е хладилник с два компресора. Това улеснява донякъде нещата по диагностиката. По описанието не мога да предположа нищо конкретно, освен няколко предположения за хладилното отделение – изгорял термостат, изгоряло реле на компресора на хладилника, а е възможно да е заминал и целия компресор. Най-добре потърсете сервизен техник. Ако сте от Пловдив или в околността, мога да ви препоръчам услугите на един човек, който работи добре.

 2. точно това се използва в съвременните термопомпи през лятото охлаждат къщата и в същото време затоплят бойлера

 3. може ли да разясниш схемата на хладилник с фризер с един компресор където има два кондензатора и два изпарителя две капиляри и всичко е последователно
  интересувам се как точно се кондензира фреона след първия изпарител когато няма втори компресор

  • Тодоре, благодаря ти за интереса към блога ми!
   Да, мога да обясня в подробности как работи подобен хладилен кръг. Фреона се впръсква или само във фризера или обикаля през хладилника и фризера, затова са 2-те капилярки. Управлява се чрез магнет-вентил в коя точно капилярка да връсква, според нуждата от студ на отделението. Ще се опитам да кача една схема (за двукръгова хладилна система с един компресор) в тази статия по-късно.

  • Качих схемата. Надявам се да дава отговор на въпроса ти.

 4. Zdraveite Ned. Izvinqvam se za latinicata, no sam v Germaniq i kompa koito izpolzvam ne mi pozvolqva da pi6a na kirilica. /star sandak e/ Imam nqkolko vaprosa ako e umestno, otnosno edin hladilnik koito vzeh. No parvo 6te iz4akam da razbera dali bihte imali vreme da otdelite za tova.

 5. Blagodarq. Bez da izpadam v dalgi podrobnosti , v4era se sdobih s hladilnik i malak frizer v edno. Otgore frizer4eto, ot dolu hladilnika. Vzeh go ot jili6te koeto naematelite napuskat i cqlata poka6tnina saotvetno trqbva da se izhvarli za da se otdade na sledva6tiq naematel. Hladilnika e AEG 206 – 2T – FS.
  cod: 225331002.
  Poneje pri pro4ita na po-gore pisanoto vidqh 4e imalo vazmojnost edna ot dvete polovini da bade izklju4ena. I taka….. da opi6a istoriqta. ….Dokarah go , pusnah go, kompresora zaraboti, lampata v hladilnika svetna….. Sled nqkolko minuti usetih 4e frizera zapo4na da izla4va hlad. Togava go sprqh za da si go po4istq i da moga da go polzvam. No sled kato go pusnah ve4e kato za postoqnno , lampata v otdelenieto ne sveti, no i samoto otdelenie – hladilnik taka i ne se ohladi prez cqlata no6t. A ina4e frizer4eto e zamraznalo kato na antarktida. Termometara v nego se svi do minus 25 i pove4e ne moje 6toto nqma skala pod minus 25. Ta sega sam v nevedenie. Povreden li e ili ne6to e izklju4eno v nego. Kakvo vi e mnenieto.

  • Не мога да намеря в мрежата модел на този хладилник и за това ми е много трудно да предполагам, какъв може да е проблема. Не съм срещал двукръгов домашен хладилник с топ-фризер, обикновено са отдолу или са еднокръгови. Ако е двукръгов, трябва да има два настройващи елемента (термостати или електроника за 2 отделения). Ако е еднкръгов, тогава нагласи термостата на някакво средно положение и се заслушай, дали компресора изключва. Ако не изкключва, вероятно има някакъв проблем – примерно запушване, изтичане на газ. Защо е спряла да свети лампата, не се сещам, освен да е изгоряла.
   Възможно е да няма никакъв проблем, но с толкова оскъдна информация не мога да кажа нищо.

 6. az neznaq kak da opi6a tova koeto vijdam otzad. Moga da kaja samo 4e ediniq izhod ot kompresora izliza dosta topal, minava prez ohladitelq, kato sled serpentinata ve4e e po studen i vliza nqkade dolu , veroqtno v hladilnoto otdelenie./ kade izliza – neznaq/ Ot drugiq kraj na kompresora ima pak izhod , no napalno studen. Toi ne minava prez ohladitel, a napravo vliza v prostranstvoto vatre. Malko pod taq trabi4ka v sa6tata zona izliza edna druga koqto zavar6va s udebelenie kato metalno balon4e i e zatapena. Vkraq na zatapenoto ima razklonenie – edna mnogo tanka trabi4ka e uvita okolo balon4eto dva pati i posle se svarzva s po gornata traba za koqto kazah 4e ne e topla. Svarzvat se pak s dve tri navivki i zapoeni. Tova e otzad. Ako tova ima zna4enie…..No naistina do sega ne sam 4ul da se izklu4va . Mai vse raboti. Neznaq dali termostata na hladilnoto otdelenie ne e pri regulatora i lampata – te sa v edna ob6ta kutiq – polovinata prozra4na za lampata i polovinata ne. 6te se opitam da otvorq. No slu6am 4e kompresora balbuka, toest vse edno se sti4a v nego te4nost. To4no tova se 4uva.

  • Според това, което си описал, хладилника е еднокръгов и няма възможност за изключване на хладилното отделение. Според мен, за да не работи хладилника, значи не достига достатъчно хладилен агент до него. Възможни причини са: некоерктна зарядка с хладилен агент, утечка – понякога се получава микро-пукнатина по заварките и с времето от там бавно изтича фреон, частично запушване. Изчакай го няколко часа, като наблюдаваш, дали кондензатора (охладителя, както си го нарекъл) понякога изстива напълно. Ако изстива, значи все пак стига студ до термостата и той изключва. Това би означавало, че теорията ми е грешна и управлението на хладилника е различно от това, което предполагам. Ако “охладителя” е постоянно горещ, би трбвало да съм прав и хладилника да иска ремонт. При нормална стайна температура хладилниците в нормален работен режим изключват поне веднъж на час-два за около 20-30 минути, дори и тези с инверторен компресор.
   По описание до толкова мога да ти помогна.

 7. blagodarq. Vazmojno e i da si e bil ve4e povreden /makar i da ne mi se iska/ 6te opitam kakvoto sam namislil i ako ne stane ni6to, otiva na bokluka. Zdrave da e, sledva6tiqt pat dano ucelq zdrav. O6te vednaj blagodarq za otdelenoto vreme. Leka ve4er.

 8. Имам хладилник ЕНИЕМ,до сега без проблем.В момента замразява само дясната половина на камерата и лявата половина на панела в хладилника,Смених термостата-без ефект.Каква може да е повредата.

  • Здравей Любомире,
   Прилича на микро-утечка. Така се случва, когато изтече част от фреона. Ако с течение на времето проблема се задълбочава и компресора не изключва или работи с часове, преди да изключи, значи е утечка. Фреона с течение на времето намалява и не успява да изпълни всички меандри на изпарителя, затова се получава частично заскрежаване по изпарителните повърности. Понякога утечките са външни и могат да се установят и отстранят от майстор или в сервиз, след което хладилника се презарежда с точното количество фреон, упоменато на етикета.
   Възможно е, да има частично запушване, но ме съмнява и по-скоро бих го изключил като вариант.

 9. Здравейте! Имам един хладилник който е с отделна хладилна и фризерна част, с един компресор. Във фризерната част температурата спада до -32 градуса но в хладилната до +10 като заскрежаването на гърба където е вградения изпарител е ивица около 10 см. Осезателя на термостата е на няколко сантиметра под тази ивица и по тази причина той не изключва. Посочените температури се постигат при непрекъсната работа на компресора около 12 часа тъй като термостата както казах вече не изключва. Каква може да е причината за липсата на охлаждане?

  • Здравей Наско,
   По описаното поведение на хладилника, мога да предположа частична липса на фреон. Ако преди хладилника е работил нормално и проблема се е появил от известно време, тогава вероятно става въпрос за утечка на хладилен агент. Ако хладилника винаги така си е работил, тогава просто не е зареден коректно с хладилен агент (фреон). Тъй като във вризерната част температурата е много ниска, следва че пътя на хладилния агент е фризер -> хладилник. Втози случай фреона кипи основно във фризерната част, но в хладилната част достига малко количество течен фреон и не може да запълни добре изпарителя. За това и термостата не изключва – не достига студ до него.

   • Здравейте! Малко пояснения: хладилника го наследих, компресора работеше но не охлаждаше нито в хладилната част нито във фризерната част. Намерих човек който го зареди но явно не беше по правилата: без да го вакумира, без да премери количеството фреон и без да провери наляганията, просто отвори едната тръба и включи една малка бутилка. В интерес на истината заработи така както го описах преди. Нямам наблюдения как е бил преди. От вашия коментар разбирам че най вероятно става въпрос за намалено количество фреон поради недостатъчно зареждане или изпускане. Ако има изпускане за какъв период би трябвало да откаже напълно? И още нещо: тъй като изпарителя е вграден в гърба и доста хора предположиха че изпускането е именно от там, може ли да се сложи външен а вградения да отпадне? Благодаря

    • Здрасти. Щом преди време не е работило никое от отделенията, значи че е имало утечка на фреон. Наблюдавал съм случаи в които фреона изтича много бавно, от порядъка на година и повече. Тогава става въпрос за микро утечка. Такава е трудно да се хване от сервиз или техник, освен ако нямат специално оборудване, което мери молекулите хладилен агент или хелий в единица обем. Напълно е вероятно да става въпрос за микро утечка във вградения изпарител. Има сервизи, които монтират външен панелен изпарител в хладилната част, но не съм сигурен, че цената ще те устройва. Предполагам е между 150-250лв. Но е добре преди тази процедура системата да се надуе с 10 бара азот (примерно) и да се провери внимателно за утечки по най-съмнителните места – заварки и достъпни външни тръби.

 10. Здравейте.Моят въпрос е: Каква е схемата на циркулация в хладилник Ением след първоначално включване,с горна камера(фризер) и с един компресор.

 11. Здравейте !
  От около 20 г. ползвам хладилник LG GR-389SQF и съм много доволен.
  От няколко месеца обаче забелязах, че хладилника почити не спира да работи или по-скоро спира и почива около минута, а по някога още след като спре, се включва отново. Температурите в хладилника и в камерата все още са в рамките на нормалните и подлежат на регулиране в диапазона, упоменат от производителя.
  Въпреки това съм притеснен от почити постоянната работа на компресора, като по някога по-силния шум отпада и остава по-слаб шум.
  Какво трябва да направя в този случай и как мога да поставя диагноза на проблема, за да знам как да постъпя ( смяна с нов хладилник или ремонт или предотвратяване на такъв ) ?

  • Здравей,
   Много ми прилича на частично изтичане на хладилен агент. Ако наистина е така, е много важно да бъде установено мястото на утечката. Понякога това е в запенената част, където ремонта често е невъзможен или много труден. Има варианти, но ти трябва качествен сервиз.

 12. От около 20 г. ползвам хладилник LG GR-389SQF без проблеми до сега и съм много доволен.
  От няколко месеца обаче забелязах, че хладилника почити не спира да работи или по-скоро спира и почива само няколко минутки, а по някога още след като спре, се включва отново. Температурите в хладилника и в камерата все още са в рамките на нормалните и подлежат на регулиране в диапазона, упоменат от производителя.
  Въпреки това съм притеснен от почити постоянната работа на компресора, като по някога по-силния шум отпада и остава само по-слаб шум.
  Какво трябва да направя в този случай и как мога да поставя диагноза на проблема, за да знам как да постъпя ( смяна с нов хладилник или ремонт или предотвратяване на такъв ) ?
  Благодаря Ви предварително !

 13. Здравейте,
  имам следния проблем – пластмасата над лампата в хладилника се е разтопила от системно пренагряване. Размразих хладилника да го чистя и тогава видях. Лампата и тя изгоря – хубаво, че това стана сега, като го размразявам та да обърна внимание и на този проблем.
  Самата лампа е 15 вата и беше леко почерняла, явно е светела дълго време. Знам, че в някои хладилници лампата понякога се включва и при затворена врата за да подгрява тръбичките и фреона да може да върви (напр. зимата). Вероятно това се е случвало продължително време и тази пластмаса не е изчислена да издържа на дълго нагряване.
  Алтернативно обяснение е, че моят хладилник не ползва лампата за подгряване на тръбички, а просто е повредено ключето и лампата е светела, макар и слабо, в моменти при затворена врата, когато не е трябвало (напр. ако прекъсвача не прекъсва напълно и има утечка).
  Смених оригиналната лампа от 15 вата с нова ЛЕД крушка от 1.5 вата. Но не свети. Замерих с фазомер – при отворена врата фазомера свети силно, при ръчно натискане на ключето (имитирайки затворена врата) фазомера на същата пластина не дава фаза, но на другата дава фаза, но много по-малко (фазомера свети по-слабо).
  Предполагам просто трябва да сменя ключето?
  Има ли значение, че сложих ЛЕД крушка вместо оригиналната? Ако трябва да купя пак 15 вата, но се притеснявам да не продължи да грее и съвсем да унищожи пластмасата над лампата? При лампата имаше и една метална пластина, но тя е паднала и вече не може да се закрепи, тъй като от горещината пластмасата се е раздула и деформирала. Това проблем ли е?
  Какъв съвет може да ми дадете?
  Хладилника е двукомпресорен Whirlpool ARC 5561. Ще съм ви много благодарен, ако може да дадете някакъв съвет?

  • Здравей Илия,
   Възможно е да имаш проблем заради LED-крушката, защото е възможно управлението на хладилника да не работи коректно подобен товар. Но в такъв случай би трябвало да има премигване на лапата или нещо подобно. Все пак мисля, че би трябвало да светне. Пробвай някак да вържеш лампата, като избегнеш ключето, за да си сигурен. И гледай да не те утрепе тока! Металната пластина е отражател. В повечето случаи можеш да минеш и без нея.

 14. Здравейте, имам хладилник снайге с отделна камера/отваря се отделно, но е с един компресор/. Наложи се поради напускане на жилището да не работи 5-6 години. Сега като го включихме, тъй като мислим да живеем там, работи т. е. охлажда само камерата. В долната част само свети лампичката и не изстудява. По принцип самия хладилник е работил ефективно 4-5 години преди да го спрем и не е имало проблеми. Къде може да е повредата, нямам възможност да купувам нов .Дали може да се поправи ? Благодаря Ви предварително за отговора!

  • Здрасти,
   Трудно е да се диагностицира такъв проблем с толкова малко информация. Затова ще направя някои предположения.
   1. Вариант, ако хладилника е двукръгов с магнет-вентил. От това, което сте ми написали, изглежда като че хладилника впръсква хладилен агент само по едната тръбичка на магнет-вентила (към фризера или камерата) и затова охлажда само едното отделение. Ако съм прав, тогава проблема може да е запушване на магнет-вентила или на тръбичката, която отвежда хладилен агент към охладителната част.
   1.1. Възможно е да има проблем с осезателния елемент в охладителното отделение – сензор на електрониката или термостат, който да подава сигнал на управлението, че охладителното отделение има достатъчно студ и затова да върти само в другото отделение.
   2. Ако хладилника е еднокръгов (без магнет-вентил) и охлажда само едното отделение, тогава става въпрос за частична утечка на хладилен агент.
   И трите случаи трябва да се види от сервизен техник. Възможно е проблема да бъде отстранен лесно и евтино, но може да се окаже и скъп ремонта.

 15. Здравейте!
  от около 5 години използжам хладилник Whirpool.Проблемът е следния=
  Хладилната камера отказа да охлажда преди два дни.а фризерната камера поддържа все още минусови температури.Компресорът се включва след известно закъснение.след подаване на напрежение и работи непрекъснато.Кондензаторът от сжоя страна е затоплен само част от първата тръбичка която отижа нагоре и то не нацяло.същият издава свуци на течаща вода..
  Според вас какъв е проблема?и дали ремонта ще е много скъп?

  • Здравейте,
   Ако компресора е топъл, при подаване на захранване най-вероятно няма да включи веднага, защото има защита. Тази защита го кара да изчака изравняване на налягането между нагнетателната и смукателната страна. Обикновено е между 5 и 8 минути, зависи и от хл. агент. Ако налягането не е изравнено, при подаване на напрежение компресора бързо прегрява (примерно за 30 сек.) и защитата изключва захранването.
   От това, което сте ми написали, мога да заключа, че става въпрос за утечка на хладилен агент (фреон). Не се занимавам с ремонт на хладилници и не знам цените, но процедурата, която трябвада се изпълни е:
   – вакуумиране на системата
   – надуване с азот (или друг газ, но не и въздух, заради влагата) и проверка за утечки по видимите части и с по-голямо внимание върху спойките на тръбите. Това може да се направи по стария метод със сапунена вода. Някои сервизи използват специални уреди за проверка на утечки. Вариант е да се проверят поотделно нагнетателната и смукателната страна.
   – след детектването на утечката следва отстраняването и, а след това зареждане на система с точното количество, взето от етикета, хладилен агент по тегловен метод.
   Ако утечката е в запенената част, ремонта е по-сложен и скъп. А понякога необоснован.
   Съвета ми е да потърсите специализиран сервиз за ремонт на хладилници. Те ще ви ориентират за цената. Съжалявам, че не мога повече да ви помогна.

 16. Zdraveite!
  Izvinqvam se za latinicata
  Imame hladilnik/frizer IGNIS ARL 775 A-LH i veche 9 godini raboti neotkazno no ot 2 dena neshto mu stana.Chuvashe se che raboti a vsashtnost ne e ohlajdal izobshto.Izklyuchih go izvadih vsichko i go pochistih.Pak go vklyuchih i zaraboti normalno.Sled okolo 40 min izklyuchi i togava proverih dali ohlajda.Okaza se che gore frizernata chast raboti a hladilnika ne!!
  No interesnoto beshe che sled kato izklyuchi poveche ne se vklyuchi t.e ne raboteshe a samo lampata sveteshe!
  Nito kamerata nito hladilnika nishto!!
  I sled 1 nosht izklyuchen ot mrejata pak go vklyuchih i pak sashtoto/poraboti za okolo 40 min i sprq napalno/samo lampata sveti.
  Ta vaprosa mi e kompresora li e izdal ili e neshto drugo?
  Blagodarq predvaritelno!

 17. Привет! Какъв е материалът, който се използва във хладилните шкафове или хладилни камери за температурната изолация?

  • Здравей,
   Материала е пенополиуретан с точно определени характеристики. Корпуса на хладилника се пълни с полиуретанова пяна, чието количество определя плътността на изолацията. Процеса изглежда така:
   https://www.vbox7.com/play:63e2d286e3

 18. здравейте, да попитам, проблемът е че хладилникът замразява храната и на най-ниската степен на терморегулатора? Заледява вода в чаша за един час на най-долния рафт. Иначе терморегулатора работи -включва/изключва.Трябва ли да регулира самата пружина на терморегулатора?

  • Здравей Румене,
   Възможно е терморегулатора да не контролира нормално работата на компресора. В този случай – да, намали го или се опитай да настроиш пружинката (обикновено има винтче с което може да се направи, но много внимателно и на няколко пъти). В подобни случаи проблема може да е и друг – частично изтичане на хладилен агент. Ако има утечка на хладилен агент, е много вероятно сензора на регулатора (капилярката на термостата) да не се охлажда достатъчно бързо и компресора да работи твърде дълго. Тогава също може да се получи описания от теб проблем.

 19. Здравейте,
  имам Самсунг на 3 години с долна фризерна част,преди няколко дни хладилната част започна да не охлажда нормално-12-14 градуса при зададена 5,а фризера си работеше,на следващия ден се случи да замръзнат спиртните напитки във фризера.Изключих го за няколко часа и фризера продължи да си работи нормално,а хладилната част пак 12-14.
  Имате ли представа дали може да е сериозен проблем?
  Благодаря предварително!

  • Здравей Николай,
   Без да познавам добре хладилника, ми е трудно а му направя диагностика по описание. За да замръзнат спиртни напитки във фризера, значи температурата наистина е драстично ниска и вероятно компресора работи постоянно или поне на много дълги цикли. На прима виста мога да предположа две неща – частично изтичане на хладилен агент или проблем с регулатор (или датчик). При всички случаи трябва да се види от специалист.

 20. Здравейте,
  Радиолюбител съм,но не съм се занимавал досега с хладилници.Хладилника е “BEKO DSA 25010” ,не е стар,не е за изхвърляне.Не работи,идвали са техници и са сменили устроиството пред компресора/защитно реле май се казва/ ,не термостата.При поставянето веднага е гръмнало,ориентирали са се към компресора.
  Въпросът ми е как се проверява компресора.Имам мултицет.Предварително благодаря.Приятен ден.

 21. Здравейте.
  Интересувам се каква трябва да е разликата в температурите на хладилника вътре и външната температура, за да работи вътре с 22 градуса.
  Въпроса ми е малко абсурден, но имах случай на клиент, който искаше хладилник за вина да му работи с 22 градуса за някакви ферментаций.
  Т.е. колко трябва да е външната температура, за да може хладилника да потдържа 22 градуса вътре?
  Ще се радвам на отговор.

  • Здравей Светлине,
   Хладилник поддържащ 22° няма да е точно хладилник, а ще е някакъв вид климатизиран шкаф или камера. Не че е невъзможно. Достатъчно е да се намери подхододящ термостат или регулиращ орган. При всички случаи температурата в помещението трябва да е по-топла от 25°, за да има температурна разлика и поне някакви включвания на компресора. Ако температурата варира между 18 и 25°, колкото е нормалната температура в жилищните помещения, тогава ще трябва и нагревател и доста по-сложно управление.

   • Благодаря за отговора.
    Т.е. разлика от около 3-4 градуса в “+” би трябвало да е достатъчна.
    Става въпрос за хладилник за вино, чиято температура може да се настрои от 5 до 22 градуса.
    Просто имах такъв случай и клиента искаше тези настройки. Смешното бе, че температурата в помещението бе 14 градуса и той бе ангажирал инженер да реши проблема: защо машината не потдържа 22 градуса?!?
    Това породи моя въпрос каква би била минималната околна температура за правилна работа на компресора, различна от 22 градуса разбира се.
    Отново благодарности.

 22. Здравейте Недялко,моля за следната помощ:Имам хладилник BEKO с горна камера с отделна врата и един компресор.Хладилника е NO FROST.Има един изпарител,който се намира на гърба в камерата.Там има и вентилатор,който “засилва” студения въадух надолу към хладилната част.От известно време изпарителя се обледенява.Около изпарителя има нагревател, който управляващата платка трябва да пусне за да размрази изпарителя.Но това не се случва и се налага да го спирам и размразявам със сешоар. Всичко по електрониката + нагревателя е изправно. Въпроса ми е – какво най-общо е условието при което даден хладилник трябва да включи нагревателя за размразяване?Благодаря Ви.

  • Здравей Боги,
   Не съм особено запознат с централните NoFrost системи. Управлението на разскрежаващия нагревател се извършва според два основни фактора (поне при познатите ми модели) – броя отваряне на врати, натрупаното време на работа на компресора. Би трябвало този нагревател да се включи поне веднъж на 4-денонощия. Мощността му е от порядъка на 150W (+- 20W) и лесно може да се засече, когато е включен. В случая може би нагревателя се включва, но да има други причини, които пречат на скрежта да се разтопи. Такива причини могат да са:
   – запушена канал или тръба за разскрежената вода – бих проверил първо това. Тръбата се излива в компресора. Можеш да провериш дали в тавичката на компресора има вода или поне влага.
   – запушени канали на въздуха, което въпрепятства облъхването на ламелната пита
   – проникване на топъл въздух от някое уплътнение
   – недостатъчно време на работа на нагревателя, т.е. изключва прекалено рано
   Изключването на нагревателя се осъществява посредством сензор в питата, който следи за достигане на определена плюсова температура, да речем 5-7°C.
   Дано моите насоки ти дадат поне някаква идея.

 23. Здравейте, купих хадилник с фризер преди три години за селската къща. През първата зима в студено време заварих хладилника да не работи. Месото беше пред разваляне, зимата там няма никой. Помислих, че се е повредил, но когато направих консултации с хладилни техници ми казаха, че при – 8 градуса фризерната част спирала да работи. Сега имам хладилник и фризер само за топло време, вярно ли е това или си има друга причина?

  • Здравей,
   Не си написал какъв е модела на хладилника. Ако разполагаш с потребителско ръководство, прочети го. Обикновено при комбинираните хладилници с управление само по хладилна част се получава този ефект, който си описал. При всички модели почти на 100%. За това производителите добавят някакво допълнително подгряване в хладилната част или смяна на режима за студени околни температури. Често това е нагревател или пък ако в хладилната част има крушка с нажежаема жичка, тя свети на половин мощност. Ако хладилника е с електроника, тогава това подгряване се пуска автоматично. Ако хладилника е с механичен термостат, тогава това подгряване се пуска ръчно от някакво копче. Задължително си прочети потребителското ръководство. И се огледай за някакво копче покрай регулатора!

 24. Здравейте,
  От скоро имаме нов хладилник АЕГ,с горна хладилна и долна фризерна част.
  От включването му ,на задната вътрешна стена се образува конденз,който е постоянен…
  Трудно изключва /след продължителна работа/,компресорът и това ни притеснява…
  Какво се прави в този случай

  • Здравей,
   Предполагам, имаш предвид скреж, а не конденз. Ако е така, тогава по описанието може да се предположи, че липсва хладилен агент. Ако е така от самото начало, тогава хладилника просто не е зареден коректно, а ако се е получило в течение на времето, тогава става въпрос за микро утечка. В този случай се вика техник, който да провери хладилника за утечка, след което да го зареди с точното количество хладилен агент – трябва да е записано на етикета вътре в хладилната част някаде долу в ляво.

 25. Здравейте, след ремонт на хладилник Snaige с горна фризерна част и долна хладилна част, след 2-ят ден на експлоатация започна да поддържа постоянен скреж на задната стена (зад целият горен и половината от следващиат). Вече 4-ти ден работи в нормален режим , но явно новият термостат е много чуствителен и цикълът му е 4-5 мин работа на компресора и 10-12 мин почивка при най-ниските степени за работа 1 и 2 от 6. Така поддържа -17 -19 във фризера и +4 +5 в хладилника което е напълно нормално за ниските степени. Възможно ли е този скреж да е от презареждане, защото техникът идваше втори път на следващиат ден, да дозареди с фреон. Понеже първоначалното зареждане след диагностиката на компресора и елементарните тестове за проверка на запушване беше на око и без да вакумира системата. Той си каза, че ако не му е достатъчно и не работи нормално, на следващия ден ще доиде пак да дозареди. За допълнително сведение – първият ден на тестова работа след ремонта – след 1 час работа – фризер от +5 пада до -15, а хладилник от +19 пада го +13 и нормално да не спира. Изключвах го за 1/2 час да изстине и вкл за 30-40 мин (с цел да не тормозя компресора) фризер от -10 пада до -17, хладилник от +15 пада до +12. Така още веднъж без особенна промяна. На следващият ден след като му съобщих какво е положението, той дойде и само го допълни през сервизната тръба с оставения винтил пак на око. Пробите след това доведоха до прилични темп спадане до -20 във фризера и чак до +2 в хладилника, обаче отново не спираше и тогава се разбра, че термостатът не спира компресора. Спрях всичко, разглобих го, откачих клемите му към релето и ги сложих на късо. Пускам тока и всичко тръгва нормално, махам моста от клемите и компресора спира веднага. В магазините нямахa такива термостати (означение kp.kd.ks.kz с 85 см осезател явно са си някакви украински на Snaige защото и в нета трудно се намират като инфо) дадоха ми най-късото което имаха 100 см осезател К60 (K59 бяха 120 см). Монтира се в хладилната камера до лампата и влиза по малко от 20 см в улея към изпарителя така, че трябваше да го огъна плавно и увия 3 пъти в кутията покрай самият термостат за да се побере и да не доближава лампата но стана(освен това статият осезател беше изолиран до последните 20 см, а този е 100 см гол метал). Запуших си плътно дупката с мекият като пластелин уплътнител и зглобих всичко. След тази процедура и работата до навлизане в нормален цикъл, всичко работи прилично с изключение на съкратените цикли (4 мин работа 11 мин почивка) и факта, че от следващият ден до сега (още 3 дни) има постоянно заскрежаване. За 11 мин почивка не успява да се разтопи. Може ли презареждане да е единствената причина? Или може да има и друго и ако изпусна малко фреон, за да се нормализира, после да настъпи недостиг на охлаждане ? Освен това ще има ли някакви неприятни последици от това заскрежаване ако без проблеми си поддържа нормална постоянна темп от 4-5 гр на 1 степен(когато го засиля на 3, поддържа 2-3 гр.) ?

  • Здравей,
   Справил си се чудесно! Това, че не разскрежава е проблем на термостата, но ще е наистина трудно да намериш правилния термостат за този хладилник. 4-5°C в хладилното отделение е добра температура. Ако искаш да пробваш, дали ще започне да разскрежава, увеличи леко термостата, така че да поддържа около 6-7°C. Ако пак не разскрежава, тогава ще трябва да свикнеш с ръчното обезскрежава с този термостат. За да разбереш, дали хладилния кръг е презареден, можеш да видиш, дали има конденз (или лек скреж) по смукателната тръба към компресора (обикновено я означават със стрелка на етикета – SUCTION). Ако хладилника е презареден, очаквай проблеми. Иначе не би трябвало да имаш проблем заради кратките цикли, освен леко дразнещия шум при ключване и изключване. Ако се намали количеството фреон, заскрежаването ще се увеличи.

   • “Ако искаш да пробваш, дали ще започне да разскрежава, увеличи леко термостата, така че да поддържа около 6-7°C”

    Там е работата, че не мога(по- точно не ми се занимава да разглобявам всичко вътре и да вадя термостата след като с доста зор го напъхах правилно заради допълнителната дължина), защото тези 4-5 са при положение 1 (най-слабото) и не мога да вдигам темп, а само да я свалям като поставя на по – силна степен (до 6). Това което спестих (защото и без това писах много в предния пост) беше, че след първоначалното поставяне на термостата – нормалната работа след достигане на постоянен цикъл 4-5 мин на 10-11 мин и положение 1 на регулатора темп бяха постоянно под -20 във фризера (термометъра не хваща по-малко) и +2 в хладилника. Това значеше, че ако го засиля над пложение 3 или 4, ще падне до 0 и + 2 ще е максималното което ще може да поддържа(а това е немислимо и нерентабилно за хладилник). И така за да го докарам до 4-5 гр(за кото писах в предния пост) трябваше да го регулирам ръчно в продължение на няколко опита чрез пристягане на външното болтче на термостата(вътрешното не го пипах защото е главно за включване). Така вдигнах прага за изкл до 4-5 гр след повече от 2 оборота и 4 опита с изчакване на пълен цикъл.

    “можеш да видиш, дали има конденз (или лек скреж) по смукателната тръба към компресора”

    Няма скреж (нито дори конденз) за вече 4 дни работа, а и не мисля, че там ше се получи такъв (поне не в разстояние на 10 см по продължението и от компресора). На тази тръба е увита капилярката като започва около 6-7 от входът и’ в компресора и после заедно отиват на горе в панелите. Когато той работи тази тръба е доста студена на пипане, но не под нулата и когато спре, тя се загрява на пипане от отдаваната от компресора темепература в продължение на 7-8 см, а нататък се чувства хладна но не толкова, че да може да поддържа конденз. (поне за сега – 4 дни нон стоп работа)

    Само още нещо – след ремонта хладилника като цяло е доста по – шумен от всякъде.
    Компресорът бръмчи и дрънчи малко повече от преди (със сигурност маслото малко е намаляло след пробите и презареждането макар, че бях там и не видях на има никакви видими пръски и петна след отварянето на системата и първоначалното изпускане на остатъчният фреон – все пак беше в кухнята на паркета/терекота). Обаче по осезаемата промяна е в бълбукането и силата на звуците от движение на течности и газ вътре. И преди съм ги чувал тези звуци, но на този хладилник бяха доста по слаби и ми се струва че идваха предимно от горната част където е фризера (което е нормално, нали все пак някъде там свършва тънката капилярка и започва дебелите изпарители). Обаче сега като, че ли целият хладилник служи като акустичен усилвател и се чува почти от всякъде. Започва 5-10 сек след вкл, на компресора и постепенно утихва в продължение на 40 сек до минута след изключването му.

    • За да го накараш да се разкрежава, трябва да вдигнеш точно температурата на включване. При комбинираните уреди с контролиране на работата само от хладилното отделение, обикновено температурата на включване на термостата често е константа. По-раздалечените точки на вкл. и изкл. (т.е. по-дългото време на работа на компр.) гарантират по-ниски температури във фризера. Щом работи на кратки цикли, а поддържа ниски температури във фризера, тогава може да се вдигне температурата на включване и да се увеличи термостата, за да се компенсира лекото сгряване във фризера. Хладилника в момента ти работи добре, но ако не можеш да преживееш липсата на разскрежаване, ще трябва да бъзикнеш пак термостата. Относно шума – ако ремонта е бил заради утечка на фреон, тогава е много вероятно да е бил по-тих, просто защото е нямал достатъчно газ. Не ми се вярва да е изтекло чак толкова масло. При компресорите за изобутан R600a (предполагам е такъв) има поне 150гр. Звуците, които чуваш от изпарителите на хладилника са нормални – все пак това е кипящ хладилен агент, както и след спиране е нормално да ги има. Но ако дрънчи компресора, не е добре.

 26. Здравейте, моля Ви да ме осветлите по следния проблем: Преди една седмица (11.12 20г.) си купих хладилник модел HF-N250A+(Heinner) Първата вечер като го влючихме на другата сутрин цялата кухня миришеше на лошо следващите дни миризмата намаля но все си мирише. Освен това като сложихме тенджера с ядене на сутринта си беше изменила вкуса храната Хладилникът е без фризер.Хладилникът работи с изобутан за него пише че е без миризма. Предварително Ви благодаря! Иван

  • Трудно ми е да преценя от разстояние, но ще ви кажа какво е моето предположение. Ако хладилника работи нормално, то става въпрос за миризма от по-нискокачествен материал. Мога да предположа, че миризмата идва от пластмасите по хладилника. Огледайте внимателно и компресорната ниша, и я подушете. Би трябвало с течение на времето миризмата да изечзне.

 27. Здравейте,
  Има една медна тръбичка, която излиза (или влиза) от корпуса и влиза в (или излиза от) компресора. Може би това е тръбичката от изпарителя към компресора. Та по тази тръбичка се образува конденз и капе на пода. Поставиха и изолация, но вътре в нея се образува лед. Махнахме изолацията и тръбичката започна да се заскрежава и после размразява през определен период и след стопяването на скрежа – капе. Презаредиха изцяло хладилника с фреон с точното количество. Половин ден всичко беше наред, след което започна отново леко да образува конденз (без заскрежаване) и да капе. Хладилникът е Bauknecht и е на няколко месеца. Какъв може да е проблема?
  Благодаря предварително!

  • Здравей,
   При всички случаи фреона му идва в повече. Възможно е и да е фабрична грешка, няма да е първия такъв уред. Не разбрах, след е презареждане с точно количество, дали му сложихте пак изолацията. Това определено може да помогне. Пробвайте да намалите малко регулатора, така че да поддържа малко по-топли температури в охлаждания обем. Ако проблема не се оправи, можете да го презаредите отново с около 15% по-малко фреон.

  • Здравей,
   Не съм сигурен, че разбрах правилно въпроса, но при всички случаи не е нормално да има конденз. Особено при нормална и продължителна работа на уреда. Конденза е напълно достатъчно основание за рекламация при новозакупен уред.

   • Благодаря за отговора,да уточня:тръбичката е медна около 20 см,която излиза от компресора и влиза в изпарителя. Кондеза е само в тази медна част. Иначе хладилника е на три дни и работи перфектно.

 28. Здравейте,
  имам охладител за бира,но не изстудявя.
  Когато включа охладителя,изпарителят се охлажда около 10см. от началото на прехода между тънката тръбичка и останалата час на изпарителя която е медна тръба с еднакъв диаметър.
  Това изстудяване продължава около 5мин и след това се забелязва топене на образувалата се скреж ,после и часове да работи няма загрежаването в началото на прехода между двете тръбички,въобще няма никаво изстудяване.
  Ако изключа охладителя и изчакам 15 мин. става същото заскрежаване,даже пръста лепи по тръбичката ,достатъчно студено е но само в тези 10 см..
  На какво може да се дължи това
  Благодаря.

  • Здравей,
   Ако преди е работил нормално и постепенно е спрял да охлажда, значи има микро утечка. Ако никога не е работил нормално, значи просто му липсва хладилен агент.

 29. Здравейте. Купих си чисто нов хладилник и при разопаковането, установих, че тръбата която излиза от компресора и влиза в хладилника (дясната според вашата схема) е опакована с дунапрен, вързан със свински опашки и се чудя дали това е с цел предпазване при транспорт или изолация за да не замръзва тръбата? Дали мога да я отстраня или е сложена с цел там?

  Прилагам временен линк със снимка: https://aslpic.com/xIIg

  • Здравей,
   Това е изолация на смукателната тръба. Не я махай, защото може да започне да кондензира, да капе и да ти прави мухъл и тн.

 30. Здравейте, по схемата на хладилник/фризер с един компресор и магнетвентил фреона от хладилника отива във фризера като се смесва с такъв идващ директно от вентила. Грешка в схемата ли е или е истина и защо?
  Имам такъв хладилник, който след зареждане с фреон хладилника работи само след изключване на вентила. Искам да разбера дали има проблем в електрониката или в зареждането.
  Поздрави

  • Здравей,
   Не, няма грешка в схемата. Това се нарича двукръгов хладилен цикъл. В едната позиция на магнет-вентила хладилния агент се впръсква в хладилното отделение, след което преминава във фризерното отделение, като така работи като еднокръгов уред. В другата позиция на магнет-вентила хладилния агент се връсква директно във вризерното отделение и от там към компресора. Фризерното отделение има нужда от повече студ, затова електрониката обикновено дава приоритет на фризера. Ако има липса на хладилен агент или фризера е топъл, е много вероятно хладилното отделение да е топло, докато фризерното навакса (акумулира достатъчно студ, за да изключи сензора) – просто магнет-вентила ще е отворен предимно в позиция за захранване на фризера.

 31. Здравейте, имам проблем с един хладилник Ariston Hotpoint.
  Хладилникът е с две отделения – хладилна и фризерна част и предполагам, че е изпълнен по схема №2, защото е с един компресор.
  Проблемът се състои в следното – фризерната част си работи нормално и мастиката става на критали, но хладилната част работи няколко часа след което спира да охлажда и бирата се стопля. 😉
  Ако изключа хладилника и го оставя няколко часа, после при включването хладилникът отново заработва нормално за няколко часа.
  До компресора има платка с електроника.
  Виках няколко пъти хладилни техници но не успяха да открият и отстранят проблема.
  До сега не съм се занимавал с хладилници, но имам някаква техническа грамотност и реших сам да се сборя с този хладилник преди да го изхвърля. Бихте ли ми дал някакви насоки от къде да започна?
  Кой е най-вероятния заподозрян – магнет вентила, платката или евентуално някакво запушване?

  Поздрави
  Тодор

  • Здравейте,
   Изхождам от предположението, че Аристон са задали приоритет на фризера. Има няколко вероятности:
   – Ако пътя на хладилния агент е първо в хладилната после във фризерната част – тогава е много вероятно да има микро утечка и да липсва хладилен агент
   – Ако хладилната част работи от време на време, но поддържа висока температура, тогава е възможно да има влага в системата, която да предизвиква частично запушване на хладилната част.
   – Възможно е да има проблем с регулирането и по-конкретно със сензора, който следи температурата в хладилната част
   Щом все пак охлажда в хладилната част, бих изключил вероятността за дефектирал магнет-вентил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*