Simple TV Player – трикове с ini-файла

Урока е валиден за версия на плеъра 0.8 и по-нови.

Скоро пренаписах кода (то па един код) на плеара ми за БГ-телевизии Simple BG TV Player, като прехвърлих адресите на стриймовете във външен файл.
Тази промяна да доста свобода на действие, като позволява:

  • да се добавят нови стриймове и да се редактират старите
  • да се записва видеото
  • да се сменя дъмпера и плеара

В тази статия ще покажа някои от възможностите за редактиране на settings.ini файла.

Записване на стрийма във файл

За конкретния пример ще запиша стрим на телевизия BTV.
Като начало е добре да запазим копие на оригиналния файл settings.ini и да му дадем друго име, примерно settings_ORIGINAL.ini. Сега вече можем да мажем във settings.ini без притеснения, че може нещо да се обърка. Отваряме файла и намираме реда със стрийма на BTV. Копираме реда и го пействаме на нов ред. След това изтриваме последната част, която пайпва стрийма към mplayer и указваме на дъмпера да записва до файла с опцията “-o file.flv”. BTV сменят често адреса на стрийм сървара, затова ще покажа текущата работеща команда. Новия ред е добре да започва с ново име, примерно BTV RECORD или от сорта. Ето как изглежда при мен:

RECORD BTV=rtmpdump -r "rtmp://46.10.150.111:80/alpha" -a "alpha" -f "WIN 11,5,502,149" -W "http://www.btv.bg/static/bg/shared/app/flowplayer/flowplayer.rtmp-3.2.13.swf" -p "http://www.btv.bg/live/" -y "alpha" -o BTV.flv

Запазваме файла и стартираме програмата.
Ето кратко видео, как записвам видео стрийм на телевизия BTV:

Примерния settings.ini файл за този тест може да се изтегли от тук: settings.ini-Record_BTV.rar
Архива се разархивира в директорията на програмата и се заменя стария файл settings.ini.

Добавяне на нов стрийм, плейване с ffplay и запис до файл с ffmpeg

В списъка с телевизии ми липсва CityTV. Реших да го добавя, но ми се искаше да добавя и опция за запис на клиповете. Единствения проблем е, че CityTV използва формат, който не се поддържа от rtmpdump (всъщност не е точно така, но да не задълбаваме). За това трябваше да добавя нов плеър, който да плейва стрийма от сайта на City.bg. Изтеглих архив с пакета ffmpeg и разархивирах двата инструмента ffplay.exe и ffmpeg.exe. Нищо друго не ми трябва. След това се заиграх с settings.ini.

За да се добави тази нова телевизия се отваря оригиналния settings.ini в текстов редактор и се добавя един ред, който указва да програмата как да плейне City TV с плеъра ffplay:

CityTV=ffplay http://nodeb.gocaster.net:1935/CGL/_definst_/mp4:TODAYFM_TEST2/playlist.m3u8

Остана да се добави опция и за запис на тази телевизия. Това го правя с ffmpeg, като отново добавям един ред в settings.ini:

RECORD City=ffmpeg -i http://nodeb.gocaster.net:1935/CGL/_definst_/mp4:TODAYFM_TEST2/playlist.m3u8 -acodec copy -vcodec copy -f mp4 City.mp4

Ето и видеото, което показва как плейвам стрийма от City с ffplay и след това го записвам с ffmpeg:

Примерния settings.ini файл за този тест може да се изтегли от тук: settings.ini-Play_and_Record_video_City.rar
Архива се разархивира в директорията на програмата и се заменя стария файл settings.ini.

ВАЖНО: При запис на поточното видео е важно конзолния прозорец да се затвори с командата Ctrl + C – това ще затвори правилно записваното видео. Ако този прозорец се остави отворен и се затвори само прозореца на програмата, то записа ще продължи докато компютъра не се изключи!

Програмата е изключително простичка. Всъщност е GUI с възможност за ползване на различни инструменти за плейване и запис на поточно видео. Но пък мен ми е много удобна.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*